Testbild

Text & bild Helen Clargården


Marie Persson Familjefridsamordnare
49 år, bor i Kristianstad
Jobbat på Hässleholms kommun sedan 2011.

 

Jobbar man här, är man spindeln i nätet!


Frid och fröjd. Tänk om man kunde beskriva alla familjerelationer med de orden. Då hade inte Marie Persson och hennes team på Familjefrid behövts.
Men de finns, och de gör skillnad. Drabbas man av hot och våld i en nära relation, så finns hjälpen här.


- Jag gillar mitt jobb. Folk som vi möter är oerhört nöjda. Man säger ju ofta att man vill göra skillnad, och det känner jag verkligen att vi gör, säger Marie Persson som är familjefridsamordnare.


Låg tröskel

Marie berättar med inlevelse om sitt jobb och vad det innebär. På Familjefrid finns alltid hjälp att få för den som är utsatt för våld i en nära relation. Här är tröskeln extremt låg för att den drabbade alltid ska komma till och få hjälp: Ring och lämna meddelande, kom hit eller ska vi möta dig på stan?


- Vi kommer, säger Marie. I en situation med våld och hot i familjerelationer, vet vi att det kan vara väldigt svårt att söka hjälp, så vi gör allt vi kan för att vara tillgängliga.


Familjefrid i Hässleholm har funnits i dryga tio år. Här arbetar tre behandlare och en samordnare. Man jobbar lite annorlunda här jämfört med de flesta andra kommuner, och det har gett stor framgång. Från ax till limpa, är uttrycket som Marie använder för att beskriva metoden. Här slussas ingen vidare. Är du utsatt för våld i en nära relation - kom till Familjefrid och du får all hjälp du behöver: från mat, skydd och tak över huvudet till ekonomiskt stöd, eller det som behövs, ända till den drabbade kan stå på egna ben.


Uppmärksamhet och beröm

Metoden att hålla hela processen under samma tak, har rönt uppmärksamhet och fått mycket beröm. Studiebesöken blir allt fler.


 

 

 

- Jobbar man här, är man spindeln i nätet, förklarar Marie Persson. Man får ett stort nätverk när man samverkar och drar i många trådar för att hjälpa dem som kommer till oss. I och med att vi arbetar med hela processen, är jobbet väldigt belönande. Man ser att nerlagt jobb gör nytta. Vi hjälper verkligen till.

 

Vem jobbar då på Familjefrid? Det gör socionomer och behandlare. De har dessutom en vidareutbildning, steg 1 Terapi.


Belönande arbete

Marie Persson som är Familjefridssamordnare, kom till Familjefrid efter flera år som behandlare och utredare, bland annat på ett HVB-hem för ensamkommande barn. Lusten att göra något annat gjorde att hon sökte till Familjefrid, ett val hon inte ångrar. Här arbetar hon med både bistånd och service. Män och kvinnor. Utsatta och utövare. Det är ett varierande arbete som kräver, men som också belönar med lyckade resultat.


- Vi är ett litet team, som jobbar nära varandra. Det vi gör är många gånger väldigt tungt – det är svåra ämnen och situationer vi tvingas hantera. Just därför tror jag att det är extra viktigt att man har roligt på jobbet, så orkar man mer när det blir jobbigt, förklarar Marie.


Kan du släppa jobbet när du kommer hem?


- Jag har jobbat så länge nu, att jag har lärt mig att hantera det. Jag vet att jag måste släppa det tunga när jag går hem. Och jag vet var jag hittar energi, till exempel genom att måla, eller genom att ta till mig de goda historierna från jobbet. Och, som sagt, vi har roligt på jobbet – det gör att jag verkligen trivs med mitt arbete!