Testbild

Text & bild Helen Clargården


Marie Nilsson socialsekreterare Barnenheten
45 år, bor i Osby
Har arbetat på Hässleholms kommun sedan 2017.

 

Socialtjänsten i Hässleholm.    Nej tack! Eller?

Ibland blir allting fel.
Tänk att du pluggar och ska ut på praktik. Du blir tilldelad en plats på socialtjänsten. I Hässleholm. Det hände kandidat Marie Nilsson, och det kunde liksom inte bli värre, trodde hon.
Idag är hon anställd. På socialen. I Hässleholm. Och hon är jättenöjd!
Hur kunde det bli så rätt?

 

- När jag blev tilldelad praktikplatsen här på socialtjänsten i Hässleholm, så försökte mina snälla kursare hjälpa mig genom att googla allt dom kunde på förvaltningen, för att hitta bra saker som skulle göra mig mer positivt inställd, berättar Marie Nilsson och skrattar.

 

När vi skriver det här är hon alldeles nyanställd och väldigt nöjd.

 

Marie Nilsson är utbildad socionom och jobbar på Barnenheten. När det av olika anledningar behövs göras en utredning av en besvärlig situation, är Marie en av dem som kliver in i processen för att hjälpa till. Hon träffar barn i åldrarna 0-11 år och deras familjer. Det kan även krävas att hon träffar BVC, förskolan, skolan eller andra verksamheter som berör barnet.

 

Duktig medarbetare

Hur kunde det då bli så här, att Marie nu jobbar hos oss? Vad gjorde socialförvaltningen i Hässleholm rätt, så att vi kunde värva en duktig medarbetare, som ju faktiskt var avigt inställd till oss från början?

 

- Jag kan säga att det var mycket som gjordes rätt från allra första dagen. Det var väldigt välorganiserat: jag hade en plats att sitta, datorn var installerad, min mail inlagd och fungerade, jag fick en handledare som var på plats och jag kunde sitta på hennes rum och få hjälp när jag behövde. Jag kunde komma igång och jobba från dag ett.

 


 

 

 

 

 

 

Men allt det där låter ju väldigt grundläggande och självklart.

 

- Men det är inte självklarheter, det förstod jag när jag hörde hur många andra hade haft det på sina praktikplatser. Jag var dessutom en av de äldre studenterna på utbildningen, så jag har varit ute i arbetslivet och har lite att jämföra med. Jag vill också säga att det är ett stort plus att man som ny får en introduktion av hela verksamheten, det känns proffsigt och man känner att man betyder något.

 

Försvann tillbaka

När Marie praktiserade på socialtjänsten, gjorde hon det termin fem, av sju. Här fanns med andra ord en risk att förlora en bra framtida medarbetare därför att hon försvann tillbaka till Socialhögskolan i Lund.

 

- Jag fick direkt en studerandeanställning, berättar Marie Nilsson. Resterande tid i skolan kombinerade jag med att jobba på mottagnings- och ungdomsenheten. Det var väldigt flexibelt beroende på hur jag hade det i skolan. Ibland jobbade jag en dag i veckan, och ibland kunde jag inte jobba på två veckor.

 

- Arbetsgivaren var också tydlig mot mig, redan dag ett av studerandeanställningen, att om det kändes rätt för oss, så fanns det möjlighet till en anställning på socialförvaltningen när jag var färdig med utbildningen.

 

Plus och minus

Och så blev det. Marie Nilsson gick direkt från examen till anställning på Hässleholms kommun. Så hur är det idag på jobbet Marie, kan du ge dina plus och minus?

 

- Det är jobbigt när man har många ärenden, då kan jag känna mig stressad. Men jag tycker om att gå till jobbet varje dag. Och jag gillar så som vi sitter – att man kan träffa, prata och jobba ihop med alla på de andra enheterna.