Testbild

Text & bild Helen Clargården


Marcus Magnusson socialrådgivare Mobila ungdomsteamet

31 år, bor i Stehag

Jobbat på Hässleholms kommun sedan 2017

 

 

De är unga, mobila och gör skillnad!

De är tillbaka, starkare och klokare. Du kommer se dem på stan, och du kommer höra talas om dem. Vi pratar om mobila ungdomsteamet, som är Hässleholm kommuns nya satsning på det förebyggande arbetet med ungdomar.
Möt Marcus Magnusson, en kraft i det nya teamet.

 

- Det är en fantastisk känsla att gå till jobbet och veta att jag kan göra skillnad, varje dag. Att jag kan hjälpa barn och ungdomar som verkligen behöver det, säger Marcus Magnusson.


Bygga relationer

Förr kallades de fältare, idag är heter de mobila ungdomsteamet. Men oavsett namn, så är inriktningen densamma – de jobbar uppsökande och förebyggande ute hos ungdomarna: på skolor, på stan, fritidsgårdar och alla andra ställen där de kan möta dem och bygga relationer.


Mobila ungdomsteamet består av socialrådgivarna Bella Håkansson Rådström, Faj Tran och Marcus Magnusson. De är starkt engagerade i sitt uppdrag att ge ungdomarna i Hässleholm en bra plats att växa upp på, genom att snabbt kunna fånga upp dem som av olika anledningar riskerar att hamna snett i livet.


Enhetschefen Fredrik Olofsson berättar att det känns extra bra att dra igång den här verksamheten nu, eftersom man har använt de tidigare årens erfarenheter av fältarbete. Han tycker att den nya organisationen är entusiastisk, uppdaterad och stark.


Entusiastiska och starka

Ungdomsteamet version 2.0, med andra ord. Men även om de nyrekryterade socialrådgivarna är entusiastiska och starka, så har de Skånes till ytan sett, största kommun att förflytta sig i. Det blir många mils vandring för att nå ut till alla.

 


 

 

 

 

- Det är perfekt för mig och min personlighet, jag behöver vara aktiv och röra på mig, säger Marcus Magnusson och skrattar. Men ensam är inte stark, vi har hjälp: Vi samarbetar med polisen, föreningar, skolor och andra verksamheter som också kommer i kontakt med ungdomar. Så även om kommunen är stor, får vi ändå bra räckvidd eftersom vi är många som hjälps åt.

 

Vuxna hos ungdomarna

Av det mottagande som ungdomsteamet har fått runt om i Hässleholm, så förstår man att verksamheten är behövd och efterlängtad.


- Ja, det är många som drar i oss, berättar Marcus. Det har verkligen tagit fart med en gång. Vi känner att behovet är stort, för många skriker efter hjälp. Det har bildats några mötesplatser på stan, där många ungdomar samlas, och det har hittills inte funnits så många vuxna på de platserna. Nu försöker vi finnas där.

 

Personligheten är viktig

Hur blir man då socialrådgivare i mobila teamet, vilken bakgrund ska man ha? De tre socialrådgivarna har alla valts med stor tonvikt på de personliga egenskaperna. Marcus är utbildad socialpedagog och har tidigare jobbat på behandlingshem, varit medlevare samt arbetat på ett LSS-hem.

 

- Min sambo har alltid sagt att jag borde bli fältare. Och jag tror det stämmer; jobbet är fritt, flexibelt och jag får jobba med ungdomar, vilket är det jag vill, säger Marcus och fortsätter:

 

- Jag känner att jobbet snabbt håller på att bli precis det vi vill att det ska bli, att bitarna faller på plats. Och det känns riktigt bra att vi är så behövda. Vi kan gå ut och göra stor skillnad med en gång. Det här jobbet är helt rätt för mig!