Testbild

Text & bild Helen Clargården


Lina Nordgren socialsekreterare Krami
38 år, bor i Hässleholm
Jobbat på Hässleholms kommun sedan 2006

 

 

Lina stöttar mot en ny framtid!

Om man vill ha hjälp av Lina Nordgren och hennes kollegor på Krami i Kristianstad, så har man bestämt sig för att börja om, att det är dags att ta tag i livet och välja rätt väg.
- Här får vi godbitarna, vi träffar människor som är motiverade, som vill ha hjälp och kunna gå vidare från ett liv med till exempel droger, berättar Lina.

 

Krami är ett en samverkan mellan Hässleholm och Kristianstad, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården. Målet är att deltagarna ska komma vidare efter ett tidigare liv med missbruk och/eller kriminalitet. De ska lära sig att få och behålla ett jobb eller utbildning.


Gå framåt

När man kommer till Krami skrivs man in i ett program som börjar med en introduktion för att hitta vilken väg man ska gå för att komma framåt.


- Vi har hela arbetsförmedlingens verktygslåda, och dessutom har vi en stor specialkunskap om målgruppen. Det hjälper verkligen när vi ska bygga ett hållbart program med utbildning och praktik, säger Lina Nordgren.


- Jag kan bara se vinster med det jobb vi gör, direkt ekonomiska vinster för samhället, men också rent mänskliga vinster. De flesta som kommer hit är redo att göra en nystart. Många har gått igenom hela det sociala systemet från barnsben och till slut är de så jäkla trötta på det liv de lever, att de är redo att börja om.

 

Stort eget ansvar

Hur ser den typiske deltagaren ut som träffar Lina Nordgren och hennes kollegor? I regel är det en man mellan 25-35 år. Han har ofta haft kontakt med kriminalvården, och i stort sett alla deltagare har haft ett missbruksproblem.


- Även om han ”bara” har missbrukat cannabis, så har det fått konsekvenser. Han hänger inte med längre och tappar sen snabbt allt, förklarar Lina. Vi har ingen behandling här – när du kommer hit ska du varit dokumenterat drogfri i tre veckor. Du är här frivilligt och ska vara redo att ta ett stort eget ansvar. Vi ger dig hjälp till självhjälp.

 


 


 

 

Men det är viktigt för Krami att tröskeln in är låg, att man verkligen får tag i dem som vill förändras. Här får deltagarna stöttning från början med allt de kan tänkas behöva räta upp: de ska till exempel kunna träffa sina barn, bygga upp sin ekonomi, få en utbildning eller en praktik och så småningom ett jobb.


- Här är högt i tak och ett gott humör, berättar Lina Nordgren. Både inom personalen och hos deltagarna. De är här frivilligt, så det är ett positivt klimat här. Och vi som jobbar trivs och får energi av alla de goda exempel som visar vår verksamhet fungerar.


Livets ironi

Hur hamnade då Lina Nordgren just här, på detta jobbet? Det hela beror på livets ironi, säger hon och skrattar.


- jag är uppvuxen i Hässleholm, och ville bara flytta därifrån. Så jag drog till Malmö och pluggade till socionom. Men två veckor efter examen fick jag ett fråga från Hässleholms kommun om jag ville komma på en intervju till ett jobb. Det kändes som att vinna på en lott. Jag fick ett jobb direkt efter examen, utan att ens ha sökt!


Men att jobba på socialförvaltningen i Hässleholm, var det verkligen värt att flytta tillbaka för?


- JA! Det är hög kvalitet på den hjälp man får i Hässleholm, och jag har alltid känt förtroendet från arbetsgivaren. Jag ges nya möjligheter och utmaningar, och jag utvecklas! Det var definitivt värt att flytta tillbaka! 

 

Lina Nordgren och Johanna Dexe. Krami Kristianstad

Lina Nordgren och Johanna Dexe, våra Hässleholmare på Krami i Kristianstad.