Testbild

Text & bild Helen Clargården


Charlotte Haglind jurist
32 år, bor i Malmö
Har arbetat på Hässleholms kommun sedan 2017

 

 

Hon är ganska unik, vår Charlotte!

 

Hon är charmig, intelligent och jurist.
Just den kombinationen är kanske inte helt ovanlig, men lägg till att Charlotte Haglind dessutom är anställd av kommunen för att företräda socialnämnden i rätten – då blir det plötsligt en spännande kombination.

Och ganska unik i Sverige.

 

Charlottes arbetsplats är på socialkontoret mitt i centrala Hässleholm, men också i Förvaltningsrätten i Malmö. Hennes jobb är bland annat att företräda socialnämnden i ärenden som handlar om omhändertagande av barn. Att en socialtjänst har en egen jurist som är expert på human-juridik är ovanligt.


- Jag är väldigt glad för att man bestämde sig för att anställa en jurist, säger Charlotte Haglind. Behovet av juridik-kunskaper är stort, så jag känner att jag kan göra skillnad. Dessutom är det extra roligt att ta en tjänst som är ny - jag kan vara med och forma jobbet.


Tänker annorlunda

Traditionellt så är det enhetschefen som går upp i rätten och för socialnämndens talan. I Hässleholm tänker man annorlunda.


- Hela processen vid omhändertagande utgår från väldigt många lagar och förordningar, så i och med att man låter en jurist ha tillsyn över den, blir det mer rättssäkra utredningar och beslut, förklarar Charlotte.

 


 


 

 

Men hur hamnade Charlotte Haglind som jurist i Hässleholm?

 

- Ja, det var inte självklart. Att vara anställd av en kommun fanns inte i min begreppsvärld. Det är ju mossigt och trist med kommunala jobb, säger hon och ler.

 

Charlotte Haglind har alltid brunnit för human-frågor. Som liten ville hon jobba för FN när hon blev stor. Intresset för mänskliga rättigheter var så starkt, att det var ganska självklart att det var juridiken som väntade henne.


Efter utbildningen i Uppsala fick Charlotte jobb på en advokatbyrå i Stockholm som är nischad mot human-juridiken. Och hon blev advokat. Allt före 30 år.


Men så blev det ett kommunjobb i Hässleholm istället?


- Ja, jag ville flytta hem till Skåne igen. Och jag ville ha ut något mer av livet. Så när jag vände hemåt, råkade jag se socialförvaltningens annons och fastnade. De sökte just mig!


- Och nej, det är inte mossigt och trist med ett kommunalt jobb, utan faktiskt både kul och coolt. Jag tycker att min chef Sus Lantz håller på att göra Hässleholms socialförvaltning till något riktigt modernt. Jag tycker det är modigt.


- Med min sakkunskap kan tillföra något i hanteringen av förvaltningens juridiska processer. Jag är glad för den feedback jag fått hittills, säger Charlotte. Den visar att jag gör nytta och skillnad. Det är ju det jag vill och brinner för.