Hässleholms kommun

Aktiviteter genom daglig verksamhet

Genom daglig verksamhet kan du delta i olika aktiviteter som passar dina behov och önskemål. Det finns många olika aktiviteter som du kan välja mellan.

Daglig verksamhet ger dig en meningsfull aktivitet och en god gemenskap med andra. Med våra olika aktiviteter vill vi att du ska kunna leva ett så bra liv som möjligt, få känna dig självständig och kunna utvecklas. Vi vill också ge dig möjligheter att träffa andra.

Kontakta daglig verksamhet

Du når alla dagliga verksamheter genom att kontakta kommunens Kontaktcenter på telefonnummer 0451-26 70 00.

Våra verksamheter

I Aktiva gruppen gör vi utflykter, studiebesök och bakar. Vi spelar pingis, sjunger, bowlar, pysslar och besöker hunddagis, med mera. Dessutom demonterar vi datorer, som vi sedan lämnar in för återvinning.

Klockareverkstadens verksamheter vänder sig till dig med lite större vårdbehov. Här kan vi erbjuda många olika aktiviteter, som exempelvis Snoozel, café, musikgrupper och dataundervisning. Detta är våra verksamheter:

 • Datorteket
 • Fixargruppen
 • Fluxarna
 • Fotogruppen
 • Köket
 • Nyansen
 • Omtanken
 • S.T.A.R
 • Temagruppen
 • Upplevelsegruppen
 • Utsikten

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

I Datorteket har du möjlighet att låna en dator att jobba på utifrån dina egna behov. Här finns stationära datorer med touchfunktion och surfplattor.

 

Vi har olika träningsprogram och appar samt styrhjälpmedel, som till exempel touch-skärm, trackboll och flexiboard. Det går att boka in sig på tovertaflen, de veckor den är på Klockareverkstaden.

 

Du hittar oss på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

 

Datortekets blogg Vi vill synas Länk till annan webbplats.

Datorteket på Instagram Länk till annan webbplats.

Du som är estetiskt intresserad och kreativt lagd kan delta i vår dagliga verksamhet som är inriktad på just detta. Vi finns i källaren under Butik Mångfald och våra aktiviteter ska stimulera till kreativitet, skapande och glädje. Hos oss kan du bland annat vara med i musikgrupper och målarkurser.

 

Vi finns på Första Avenyn 9 i Hässleholm.

Fixargruppen passar dig som gillar att röra på dig och att ha många olika arbetsuppgifter. Här kan du delta i:

 • Olika sorters utearbeten
 • Promenader
 • Gör ärenden
 • Hjälpa till med exempelvis att sköta om bussar
 • Delta i olika tvärverksamheter, som till exempel musik, datorlek, styling med mera.

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

Fluxarna är gruppen för dig som gillar aktiviteter som motiverar dig att träna och röra på dig. Vi jobbar också mycket med kommunikation på olika sätt. Vi vill stärka dig som deltagare så att du kan känna dig självständig i din vardag. Hos oss skrattar vi mycket tillsammans!

 

Varje vecka har vi till exmpel ett uppdrag till andra dagliga verksamheter, där vi använder oss av olika hjälpmedel:

 • Tecken som stöd.
 • Bilder (Widget, inprint & foto).
 • Kommunikationsdatorer.
 • Scheman (portabla, dags- och månadsscheman.

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

I fotogruppen har vi kameran i högsta hugg! Att fotografera är ett sätt för oss att kommunicera och vi har också fysiska aktiviteter på schemat varje dag.

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

Gillar du att göra saker i ett lite lugnare tempo? Då är Gnistan verksamheten för dig! Hos oss kan du vara ända tills du går i pension, om du vill. Alla aktiviteter hos oss är utformade efter dina önskemål och intressen.

Några exempel på vad vi brukar göra är:

 • handarbeten
 • bygga med lego
 • pyssla
 • lyssna på och spela musik
 • ha läsecirklar
 • baka
 • gå promenader.

Vi gillar också att gå till biblioteket, besöka marknader samt ägna oss åt bingo och olika spel.

 

Gnistan finns på Tingshusgatan 2 i Hässleholm.

I Kommunikationsgruppen Björkliden vänder vi oss till dig med autism. I vår grupp arbetar vi med AKK, som står för alternativ kompletterande kommunikation. Struktur och tydlighet är viktigt hos oss. Här tar vi tar hänsyn till din dagsform och anpassar aktiviteterna utifrån det.

Har du svårt att hitta en daglig verksamhet som passar just dig? Då finns Kompassen! Här stöttar vi dig i att hitta rätt daglig verksamhet. Vi finns också till för dig som inte vet vad du orkar eller inte har kommit fram till vad du vill göra på din dagliga verksamhet riktigt ännu.

 

Hos oss får du en handledare som hjälper dig att ta reda på vad du är intresserad av. För att komma fram till rätt beslut kan du och din handledare både prata och göra roliga saker tillsammans.

 

När du har hittat den inriktning som du tycker känns bra för dig, börjar du på den dagliga verksamhet eller arbetsanpassare som du har valt. Hur länge du är hos oss på Kompassen beror på den planering som du och din handledare gör tillsammans.

 

Du hittar oss på Källarbacksvägen 5 i Hässleholm.

Här hos Nyansen har vi ett lugnare tempo. Vi fokuserar på din träning och samarbetar med fysioterapeut och arbetsterapeut. Vi går också promenader, har sjukgymnastik, gör avslappningsövningar, badar, använder datorer och lyssnar på musik.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

Omtanken passar dig som tycker om en lugn arbetsmiljö. Här ägnar vi oss åt högläsning, pyssel och olika utomhusaktiviteter. Ibland går vi en promenad eller är ute i trädgården. Vi är också med i gemensamma aktiviteter, till exempel att gå till Datorteket eller att vi är med på olika musikaktiviteter. På Omtanken jobbar vi med tydliggörande pedagogik.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

S.T.A.R står för Samtal, Träning, Arbete, Ro. Här fokuserar vi på din träning och har ett nära samarbete med sjukgymnast och arbetsterapeut. Här använder vi pedagogiska material för att stimulera alla dina sinnen.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

I Temagruppen har du chans att skina och bli ditt bästa jag! Här arbetar vi konstnärligt med olika teman. Vi använder olika tekniker och arbetssätt, som utgår från dina intressen och förmågor. Vi avslutar varje tema med en vernissage, där du och de andra deltagarna får visa upp vad ni har skapat.

 

I Temagruppen tycker vi också att aktivitet och rörelse ska vara roligt. Därför varvar vi gympa med rörelser och promenader. Vi jobbar också med olika kommunikativa hjälpmedel, till exempel bildstöd, tecken som stöd och scheman.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

Hos oss på dagcentret i Tyringe finns det två olika grupper; Gesällen och Hälsogruppen.

 

Gesällen jobbar med olika enklare arbetsuppgifter och samarbetar med äldreboendet Hemgården. Det kan handla om att vika tvätt, gå till apoteket och göra ärenden. Vi har också fysiska aktiviteter varje dag, både ute och inne.

 

I Hälsogruppen jobbar vi också med daglig fysisk träning. För oss är det viktigt att röra på oss och att vi på så sätt lär oss om kost och hälsa. Vi har också några olika arbetsuppgifter.

 

Vi finns på Riddarevägen 28 i Tyringe.

I Upplevelsegruppen gillar vi att uppleva saker med våra sinnen. Det kan handla om smaker, lukter, kroppskontakt, massage, musik, väder och vind. Detta kallar vi för omvårdande livskvalitet.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

I Upptäckargruppen gillar vi att upptäcka nya saker på vår väg. Här jobbar vi med tydliggörande pedagogik. Det innebär att struktur och tydlighet är viktigt i vår kommunikation.

Vi finns i Matteröd.

Tycker du om att vara ute? Då är Utsikten rätt verksamhet för dig! Hos oss hindrar inte dåligt väder oss från att till exempel vara ute och promenera, åka på studiebesök eller göra olika utflykter.

 

Vi jobbar mycket med olika sinnesupplevelser och tycker också om att baka, bada, lyssna på musik och göra taktila övningar. Vår filosofi är att rörelse ska innebära glädje. Ibland har vi också olika uppdrag, till exempel att leverera mjölk.

 

Vi finns på Kungsgatan 5 i Hässleholm.

Om du har fått rätt att delta i daglig sysselsättning enligt socialtjänstlagen, finns det en särskild grupp för dig – Viktoria. Här monterar och paketerar vi olika saker. Förutom det syr, bakar, odlar och pysslar vi. Vi skapar även barnkläder som vi sedan säljer i Butik Mångfald.

 

Här på Viktoria får du en handledare som har utbildning och kunskap inom psykiatri. Vi arbetar med Case Management-metoden, som innebär att vi försöker hjälpa dig att samordna dina vårdkontakter, till exempel.

 

Vi finns på Källarbacksvägen 5 i Hässleholm.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Uppdaterad: