Biståndshandläggare

Telefon växel: 0451-26 70 00

Bostad med särskilt stöd och service

Ett boende med särskild service är en boendeform där din omvårdnad, stöd och service anpassas efter dina behov och resurser. Både barn, ungdomar och vuxna kan få en bostad med särskilt stöd och service.

I ett boende med särskild service ska du kunna leva ett så bra och självständigt liv som möjligt. Det finns två olika slags boenden med särskilt stöd och service i kommunen: gruppbostad och servicebostad.

Boende för barn och ungdomar

Även du som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning har rätt till stöd. Om du inte kan bo hos dina föräldrar så kan du ha rätt att bo i ett annat boende. Det kan vara ett familjehem, eller i en bostad med särskild service.

Boende för vuxna

Du som är vuxen och har en funktionsnedsättning kan få tillgång till ett boende med särskilt stöd. Det kan vara en gruppbostad med tillgång till personal dygnet runt som hjälper dig med det du behöver, eller en servicebostad som är särskilt anpassad för dig med stöd av personal.

Vilket boende du får beror på dina individuella behov och förmågor och i ditt boende kan du få hjälp med exempelvis att duscha, sköta dina vardagssysslor i hemmet och i din kontakt med olika myndigheter.

Gruppboende

Ett gruppboende kan vara ett alternativ om du behöver mycket hjälp och omvårdnad i din vardag. I gruppbostaden finns ett litet antal lägenheter med tillhörande gemensamma utrymmen. Här kan du få service och omvårdnad dygnet runt.

Serviceboende

Du som bor på ett serviceboende har en egen lägenhet och tillgång till gemensam service och omvårdnad av personal. Här kan du få hjälp exempelvis praktiska saker i hemmet, gå ut och göra ärenden eller få någon att samtala en stund med. Samtidigt kan du leva ett självständigt liv i din bostad. En lägenhet på ett serviceboende är oftast anpassad till dina egna behov och du har sällskap av andra som bor i samma typ av lägenheter nära dig.

Boende för personer med psykisk funktionsnedsättning

Hässleholms kommun har särskilda boenden som är avsedda för dig som lever med en långvarig psykisk funktionsnedsättning som gör att det inte räcker att du får stöd i din egen bostad.

Ansökan

Om du har behov av att bo i en bostad med särskilt stöd och service så kan du ansöka om en plats i en sådan hos en biståndshandläggare. Du kommer i kontakt med dem via kommunens växel.

Vanliga frågor

Hur mycket du betalar för att ha särskild service beror på din inkomst, dina boendekostnader, samt på om du själv lagar din mat eller ej.

Läs mer om avgiften för dig som bor i bostad med särskild service. Öppnas i nytt fönster.

I en gruppbostad har du en egen lägenhet eller ett eget rum som är anpassat efter dina behov. Här har du också tillgång till gemensamma utrymmen och tillgång till personal som kan hjälpa dig dygnet runt. Du kan bo på ett gruppboende om du har behov av hjälp och tillsyn dygnet runt.

I ett serviceboende bor du i en egen lägenhet som är anpassad efter dina behov. Du har tillgång till gemensam service, larm och socialt stöd av personal. Det finns oftast flera servicebostäder i samma hus eller i närheten.

I en bostad med särskild service har du en egen lägenhet, tillgång till gemensamma utrymmen, individuellt anpassat stöd i vardagen och personal dygnet runt.