Hässleholms kommun

Hyresöversyn i särskilda boenden

Från 1 november 2024 inför Hässleholms kommun en ny hyresmodell för särskilda boenden enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om Stöd och service (LSS), vilket innebär justeringar av hyrorna för cirka 700 hyresgäster. Målet är att skapa rättvisa och enhetliga hyror enligt hyreslagen och bruksvärdesprincipen.

Varför kommer det nya hyror?

Tidigare har hyresgäster som bor i särskilda boendeformer i Hässleholms kommun kunnat betala olika hyror för lägenheter med samma boendestandard. För att alla hyresgäster ska bli likabehandlade har omsorgsnämnden därför beslutat att införa en ny hyresmodell.

Den nya hyresmodellen innebär att du som bor i en särskild boendeform får en ny hyra från och med den 1 november 2024. Vissa hyresgäster får en höjning och andra en sänkning av sin hyra. Du bor i en särskild boendeform om du bor i

  • särskilt boende
  • LSS-boende

Den nya modellen säkerställer att hyressättningen är enhetlig och följer gällande lagstiftning och rättspraxis. Beslutet påverkar hyrorna för de hyresgäster, cirka 700, som hyr lägenhet av omsorgsnämnden.

Frågor och svar om hyresöversynen i särskilda boenden

När sker hyresändringen?

Om du redan hyr en lägenhet kommer du få en ny hyra den 1 november 2024. Nya hyresgäster kommer att faktureras enligt den nya hyresmodellen från och med den 11 juli 2024, när omsorgsnämndens beslut vunnit laga kraft.

Hur får hyresgästerna information om hyresändring?

Alla som berörs av hyresöversynen kommer att få information via brev i augusti, 2024. Brevet kommer att innehålla information om

  • hyresmodell och omsorgsnämndens beslut
  • den nya hyran och förändring gentemot tidigare hyra, för enskild lägenhet, med anvisningar vad hyresgästen måste göra om man motsätter sig beslutet om ny hyra
  • bostadstillägg

Påverkas min omsorgsavgift av den ändrade hyran?

Din omsorgsavgift kan påverkas av en ändrad hyra om du har beviljat boende enligt socialtjänstlagen.

De som får högre hyra kan få lägre omsorgsavgift och de som får sänkt hyra kan få högre omsorgsavgift. Detta beror på att de som har bistånd enligt Socialtjänstlagen har rätt till ett förbehållsbelopp som är summan av minimibelopp och bostadskostnad. Minimibeloppet är uträknat för att täcka normala levnadskostnader för personliga behov.

Du som bor i LSS-boende betalar ingen omsorgsavgift, men det kan förekomma avgift för hemsjukvård som beviljats genom Socialtjänstlagen, vilka i så fall kan påverkas.

Hur kommer hyrorna att räknas upp i fortsättningen?

Samtliga hyror kommer årligen att räknas upp i likhet med hur Hässlehem räknar upp sina hyror. Ändringar kommer att ske vid samma tidpunkt som Hässlehem ändrar sina hyror. När är det?

Vad gör jag om jag motsätter mig den nya hyran?

Information om vad du ska göra om du motsätter dig den nya hyressättningen kommer att finnas i brevet som skickas i början av augusti 2024. De hyresgäster som accepterar den nya hyran behöver inte göra någonting.

Vad händer med mitt bostadstillägg när jag får ny hyra?

För de hyresgäster som får en höjning av hyran finns möjlighet att ansöka om högre bostadstillägg. Det kan också finnas hyresgäster som innan ändringen inte haft rätt till bostadstillägg men som efter höjning av hyran har möjlighet att få bostadstillägg.

De som får en sänkning av sin hyra är skyldiga att meddela detta till berörd myndighet.

Du som är yngre än 66 år ansöker om ändrat bostadstillägg hos Försäkringskassan, de som är fyllda 66 år och äldre ansöker hos Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägg - Försäkringskassan Länk till annan webbplats.

Bostadstillägg - Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Vad baseras den nya hyresmodellen på?

Hyresmodellen är framtagen med stöd av konsult Svefa AB. Modellen följer hyreslagen och bruksvärdesprincipen, vilket innebär att hyrorna sätts efter likvärdiga principer och ska vara skäliga.

Den nya modellen beräknar hyran efter tre delar

  1. den enskilda lägenheten
  2. gemensamma utrymmen
  3. andra kvaliteter som höjer bruksvärdet.

För den enskilda lägenheten beräknas standard och egenskaper som påverkar hyran i stort sett enligt samma modell som Hässlehem använder vid hyressättning.

De gemensamma ytor som disponeras tillsammans med andra hyresgäster i boendet har mätts upp och fördelas på samtliga hyresgäster, men med en lägre hyra per kvadratmeter än den egna lägenheten. Till det läggs andra kvalitetsfaktorer som höjer bruksvärdet.

Vad innebär bruksvärdesprincipen?

Enligt bruksvärdesprincipen ska likvärdiga lägenheter ha samma hyra medan skillnader i hyra ska motsvaras av skillnader i bruksvärde. Med hjälp av denna princip åstadkoms en rättvis hyresstruktur. Några exempel på faktorer som påverkar bruksvärdet är

  • geografiskt läge
  • bostadens värdeår
  • lägenhetstyp
  • yta
  • tillgång till uteplats
  • tillgång till frys och spis


Vart vänder du dig om du har fler frågor?

Vid frågor kan du kontakta Hässleholms kommuns kontaktcenter på telefonnummer 0451-267000. De kan hjälpa dig eller hänvisa dig vidare vid behov.

 

Den nya hyresmodellen är ett steg mot rättvisa och likabehandling för alla hyresgäster i särskilda boenden i Hässleholms kommun.

 

Tack för din förståelse och samarbete!

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: