Rehabilitering och hjälpmedel
Om du har råkat ut för en sjukdom eller en skada som begränsar dig i din vardag, så kan du få rehabilitering i hemmet. Målet är att du ska kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt, med eller utan hjälpmedel.
Trygg och säker hemma
Rehabiliteringsverksamheten vänder sig till dig som har svårt att klara dina dagliga sysslor i hemmet, eller i din närmiljö. Rehabiliteringen är till för att du ska känna dig trygg och säker hemma och för att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Råd, stöd och träning
Rehabilitering kan vara ett sätt för dig att få råd, stöd och träning i ditt hem och i din närmiljö. Personalen som hjälper dig med din rehabilitering fokuserar på dina individuella behov. Om du behöver hjälpmedel för att klara vardagen bättre, så får du låna det.
Så kan du få rehabilitering och hjälpmedel
Om du eller en närstående har behov av rehabilitering och hjälpmedel ansöker du om det hos rehabenheten via telefon. Du kommer att få hjälp av en arbetsterapeut, eller av en fysioterapeut för att kunna få de hjälpmedel som du behöver.
Telefonnummer och telefontider
Du når oss på telefon: 0451-26 67 58
Våra telefontider är: måndag-fredag klockan 08-09.30 och 10.00-12.00.
Besökstider
Du kan besöka oss på kanslihusvägen 6 i Hässleholm.
Öppettiderna är 7-19 alla dagar i veckan.
Återlämning av hjälpmedel efter planerad operation
Hjälpmedel lämnas tillbaka rengjorda till Hjälpmedelsverksamheten i Hässleholm på Kanslihusvägen 6. Du kan lämna dina hjälpmedel klockan 7-19 alla dagar. Önskar du hämtning av hjälpmedel kontaktar du Hjälpmedelsverksamheten på telefonnummer 0451-26 75 67. Hjälpmedel hämtas då i din bostad mot en avgift, för närvarande 670 kr.
Vanliga frågor
Vad kostar det att låna hjälpmedel?
Du lånar hjälpmedel gratis, men för att vi ska kunna bedöma ditt behov behöver du betala hemsjukvårdsavgift, som för närvarande ligger på 473 kronor. Denna avgift ingår dock även i högkostnadsskyddet.
Läs mer: Avgifter för vård och omsorg
Vart vänder jag mig för att få låna hjälpmedel?
Det enklaste sättet är att kontakta rehabenheten är via telefon på nummer 0451-26 67 58. Du kan då få hjälp av en arbetsterapeut eller en fysioterapeut (sjukgymnast) att ta reda på vilka hjälpmedel du behöver.
Vissa hjälpmedel hanteras av Region Skåne. Det gäller exempelvis elrullstolar, syn- och hörselhjälpmedel, vissa hjälpmedel för kommunikation och medicinsk behandling samt ortopedtekniska hjälpmedel. För att få hjälp med dessa är det alltså till den regionala sjukvården, alltså din vårdcentral eller ett sjukhus, som du ska vända dig.
Telefonnummer till rehabenheten: 0451-26 67 58, måndag-fredag klockan 8–9:30 samt klockan 10–12.
Vad gör jag med hjälpmedel som jag inte längre behöver?
Om du har hjälpmedel hemma som du inte längre har behov av, lämnar du tillbaka hjälpmedlet till omsorgsförvaltningen. Du bör lämna tillbaka hjälpmedlet inom tre veckor efter att du inte längre behöver hjälpmedlet.
Du lämnar tillbaka dina hjälpmedel till hjälpmedelsverksamheten på Kanslihusvägen 6 i Hässleholm, alla dagar mellan 7-19. Önskar du hämtning av hjälpmedel kontaktar du Hjälpmedelsverksamheten på telefonnummer 0451-26 75 67. Hjälpmedel hämtas då i din bostad mot en avgift som för närvarande ligger på 670 kr.
När du lämnar tillbaka ditt hjälpmedel behöver du även fylla i en lapp där du anger dina kontaktuppgifter och vilka hjälpmedel som du återlämnar.
Kan jag få hjälp med att hämta hjälpmedel som jag inte längre behöver?
Ja, om du inte själv har möjlighet att lämna in dina hjälpmedel kan du få hjälp med detta av Hjälpmedelsverksamheten. Hjälpmedel hämtas då i din bostad mot en avgift som för närvarande ligger på 670 kr. Avgiften för hämtning av hjälpmedel ingår inte i högkostnadsskyddet.
Om du däremot behöver hjälp med upphämtning av lift eller säng, kostar det inget. Det gör det inte heller om du behöver byta din lift eller säng mot ett nytt hjälpmedel, eller om du behöver hjälp att flytta dem till en ny bostad.
Du kan kontakta en hjälpmedelsassistent på telefon: 0451-26 75 66. Du kan också ringa våra förrådshanterare på 0451-26 75 67 om du har några frågor.
Vilka arbetar inom rehabenheten?
Inom rehabenheten arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabassistenter. Vi arbetar i nära samarbete med hemtjänst, sjuksköterskor och biståndshandläggare. Vår uppgift är att hjälpa dig att hitta lösningar som kan underlätta din vardag.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?