Hässleholms kommun

Hemtjänst

För de flesta är det en trygghet att kunna bo kvar hemma. Att kunna få hjälp av hemtjänsten ger dig möjlighet att kunna bo kvar hemma, även när du behöver stöd och hjälp.

Få hjälp hemma

Av hemtjänsten kan du få hjälp med dagliga sysslor, till exempel att sköta din personliga hygien, att ordna måltider, städa, tvätta och handla.

Det här kan du få hjälp med:

  • städa
  • tvätta
  • handla
  • duscha
  • klä av och på dig
  • lämna matlåda
  • trygghetslarm.

Så ansöker du

Du ansöker till en biståndshandläggare som ser över dina behov och bedömer vilken hjälp och vilket stöd du kan få. Du kommer i kontakt med en biståndshandläggare via vårt kontaktcenter på 0451-26 70 00.

Vanliga frågor

Hur mycket du betalar för att få hjälp från hemtjänsten eller hemsjukvården, beror på vad du har i inkomst och på din boendekostnad. Om du vill veta mer kan du be att få prata med en avgiftshandläggare via: 0451-26 70 00.

 

Avgifter för hemtjänst

​Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du hyr eller äger din bostad.

Om du är upp till 65 år ansöker du hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.


Bostadstillägg på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.
Bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Du kan få hjälp med att göra i ordning enklare måltider eller med att värma färdigmat. Du kan också få en matlåda hem till dig från något av våra kök. I så fall ansöker du om att få hem matlåda via en biståndshandläggare. Du betalar då per portion, samt en avgift för att vi kör ut maten till dig.

 

Matsedel för dig som har matleverans vid hemtjänsten Länk till annan webbplats.

Om du har ett trygghetslarm kan du kalla på hjälp när du behöver det. Det är en trygghet om du skulle ramla, eller plötsligt börja må dåligt. Trygghetslarm går att få som både armband och halsband. När du har ett trygghetslarm kan du få kontakt med larmcentralen genom att trycka på ditt larm. Larmet fungerar dygnet runt. Larmpersonalen meddelar då hemtjänstpersonalen att du behöver hjälp.


Jag vill veta mer om trygghetslarm

Du behöver lämna ett intyg till oss när du är i vår kommun, för att få hjälp via hemtjänsten. En sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast fyller i intyget och faxar det senast tre veckor innan du ska vara på tillfälligt besök i vår kommun.

 

Intyg för hemtjänst vid tillfällig vistelse i Hässleholms kommun Pdf, 210.3 kB.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: