Räddningstjänsten

Postadress

Hässleholms kommun

Räddningstjänsten

281 80 Hässleholm

 

Besöksadress

Kommendörsgatan

Hässleholm

Telefon: 0451‑26 80 22 / 0451‑26 80 33

Organisationsnr: 212000-0985


Skicka meddelande till

Arbeta hos räddningstjänsten

 • Ingen giltig användare vald.

Som brandman kan du vara anställd på heltid eller som räddningsman i beredskap, RiB. Du kan även ha en arbetsform där du hjälper till som frivillig brandman i ett av våra räddningsvärn. Läs mer om våra stationer.

Yrket

Jobbet som brandman är spännande, fascinerande och varierande. Du kommer att möta människor i många olika situationer och fungera som en del i ett större lagarbete.


Du måste vara bra på att samarbeta, kommunicera och på att hantera människor. Arbetet ställer fysiska och psykiska krav på dig, vilket gör att du måste vara en trygg och stabil människa, ha bra kondition samt en vilja att ständigt hålla dig i fysiskt trim.


Läs mer om lediga jobb i Hässleholms kommun.


Anställningsformer och brandstationer

Heltidsstation:

 • Hässleholm

Heltidsstationen är alltid bemannad. Som heltidsbrandman jobbar du skifttjänstgöring och befinner dig på brand-stationen när du är i tjänst.


Deltidsstationer:

 • Hässleholm
 • Bjärnum
 • Hästveda
 • Sösdala
 • Tyringe
 • Vinslöv

Som brandman RiB har du beredskap i hemmet eller på din ordinarie arbetsplats. Du måste kunna ta dig till din lokala brandstation under dygnets alla timmar inom en viss tid. Det är därför viktigt att du både bor och arbetar nära din lokala brandstation för att kunna arbeta som brandman RiB.


Värn:

 • Ballingslöv
 • Emmaljunga
 • Röke
 • Vittsjö

Ett värn består av frivilliga (tjänsteplikt) som inte har någon beredskap.


Arbetsuppgifter

Den största delen av arbetstiden för en heltidsbrandman utgörs av övningar, förebyggande arbete, underhåll av utrustning samt fysisk träning.

När larmet går avbryts ordinarie sysslor och du åker ut för att hjälpa till vid en nödsituation.


Som räddningsman i beredskap ska du vara beredd att åka till brandstationen omgående, från ditt hem eller ordinarie arbetsplats, när larmet går. Detta innebär att du måste hålla skärpan uppe dygnet runt för att när som helst kunna växla om och ikläda dig rollen som hjälpare.

Du ska dessutom öva regelbundet, vanligen på kvällar eller helger, men även någon heldag varje år.


Utvecklingsmöjligheter

När du har arbetat några år som brandman har du möjlighet att utveckla dig inom yrket om du anses lämplig och få möjlighet att arbeta som befäl i utryckningstjänst.


Meriterande

Vi vet att mångfald och olikheter är bra för lagarbete och utveckling. För att på bästa sätt lösa vårt uppdrag krävs således olika typer av människor. När vi rekryterar eftersträvar vi därför efter att hitta en mix av personer med olika egenskaper och erfarenheter.

Det är meriterande om du har erfarenhet eller utbildning som hantverkare, sjukvårdare, datorprogrammerare eller liknande.

Språk samt erfarenheter från andra kulturer är också värdefullt. Eftersom vi har ett stort underskott av kvinnor i utryckningstjänst tillämpar vi positiv särbehandling i vår strävan att utjämna denna differens.

C-kort eller tidigare vana från tunga fordon är meriterande.


Rekryteringstester

Om du blir kallad till test, får du börja med att genomföra ett åldersrelaterat gångtest på ett rullband.

Om du klarar av detta kommer du även att få genomföra, praktiska arbetsmoment, höjdtest samt en intervju. Vi testar även så att du inte lider av cellskräck och genomför också ett antal fysiska tester. Testerna ger oss en bra bild av din allmänna fysiska kapacitet gällande kondition och styrka. Efter genomförda tester bedömer vi den helhetsbild du gett och utifrån denna om vi uppfattar dig lämplig för yrket. Ibland kan en kandidat behöva utveckla någon del och återkomma på test och då ger vi dig råd och vägledning om vad du behöver bli bättre på.

Nyanställningstest, riktvärden

 • Stående längdhopp på två meter
 • Handstyrketest med 420 Newton i vardera handen
 • Lyft till hakan med skivstång 15 kg - 40 repetitioner
 • Bänkpress 30 kg - 35 repetitioner
 • Roddtest 2500 meter på 10 min
 • Simtest (blankett för simkunnighetPDF (pdf, 492 kB))

Nedan följer de olika stegen i rekryteringen.

Du söker en ledig RiB-tjänst via Lediga jobb på kommunens hemsida. Två gånger om året (vår/höst) sker rekrytering till avdelningar med vakans. Till ansökan skall bifogas:

 • CV där du beskriver årtal för skolgång/utbildning och din arbetskarriär.
 • Personligt brev, där du beskriver dig, din livssituation samt varför du skulle passa som Brandman RiB.

Är där ingen tjänst ledig för den avdelning (Bjärnum, Sösdala, Hässleholm, Tyringe, Hästveda eller Vinslöv) du är intresserad av är du välkommen med en intresseanmälan, via kommunens hemsida, www.hassleholm.se/jobblänk till annan webbplats och tjänsten Brandman RiB Intresseanmälan. Fyll i formuläret och ange aktuell avdelning. Du behöver inte skicka med CV och ett personligt brev. Det får vänta tills en ansökan görs till en ledig tjänst.

 


Du kontaktas av räddningstjänsten för att göra rullbandstestet (4,5 km/h), som är ett krav från Arbetsmiljöverket. Normalt sker detta på söndagar någon gång mellan 14.00 och 16.00. Klarar du rullbandstestet kallas du till en testdag.


Har du fyllt i en intresseanmälan och bedöms ha förutsättningarna för att kunna bli anställd som brandman RiB får du ett erbjudande om att utföra rullbandstestet. Detta ger dig en möjlighet att se om du har konditionen som krävs eller om det är dags att börja träna mer för att bli brandman RiB i Hässleholms kommun.


Testet utförs med full larmutrustning (larmställ med huva, hjälm och handskar). Stövlar kan ersättas med gymnastikskor. På ryggen bärs ett andningspaket (dock utan andningsmask), med totalvikt om 24 ± 0,5 kg. Två minuters uppvärmning och sex minuters gång med en lutning på rullbandet med 8°. Hastigheten varierar med åldern.


Ålders Hastighet heltid


< 35 år 5,6 km/h


36-40 år 5,4 km/h


41-45 år 5,2 km/h


46-50 år 5,0 km/h


> 51 år 4,8 km/h

 

Alla nyanställda rib 4,5 km/h
Till testdagen ska du ha med dig:


 • Intyg på att du är simkunnigPDF (pdf, 492 kB). Intyget ska visa att du är simkunnig genom att du klarar kraven för Guldbojen med kriterier uppsatta av Svenska Livräddningssällskapet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Simprovet görs inte i räddningstjänstens regi, utan det genomför den sökande själv på valfri badanläggning. Eventuella kostnader för intyget får du som sökande själv stå för.
 • Ett utdrag från belastningsregistret för enskild personlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i ett oöppnat kuvert. Det beställer du själv från Polisen, blankett hittar du härlänk till annan webbplats eller via Polisens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Observera, kuvertet du får hemskickat från Polisen får du inte öppna själv, det skall lämnas till räddningstjänsten oöppnat. Det tar cirka två veckor att få utdraget så beställ det i god tid innan testdagen.
 • Ett giltigt svenskt körkort.
 • Gymnastikskor, fyskläder och handduk.


Testdagen innehåller följande moment (tar sammanlagt cirka tre timmar):


 • Gång på rullband.
 • Yrkesrelaterade fysiska moment.
 • Test av anlag för höjd- och cellskräck.
 • Fysiska tester
  - Stående längdhopp på två meter.
  - Handstyrketest med 420 Newton i vardera handen.
  - Lyft till hakan med skivstång 15 kg - 40 repetitioner.
  - Bänkpress 30 kg - 35 repetitioner.
 • Roddtest (2 500 meter på 10 minuter).
 • Körövning med lastbil eller personbil (beroende på vilken körkortsklass den sökande har)

Vi tillämpar åldersrelaterade krav i en fallande skala, vilket innebär att du har högre krav desto yngre du är, för att du ska kunna behålla din fysiska status under hela ditt yrkesliv.

De fysiska testerna bygger på forskning baserad på sju vanliga arbetsmoment för en brandman och ger oss en bra bild av din allmänna fysiska kapacitet gällande kondition och styrka. Efter genomförd testdag bedömer vi den helhetsbild du gett och utifrån denna om vi uppfattar dig lämplig för yrket. Ibland kan en kandidat behöva utveckla någon del och återkomma på test och då ger vi dig råd och vägledning om vad du behöver bli bättre på.


För att lyckas bra på din testdag rekommenderar vi att du kommer väl förberedd. Vi har samlat lite träningstipsPDF (pdf, 5 MB) som vi tror kommer att hjälpa dig på vägen och ge dig bra förutsättningar att lyckas.Bedöms du som lämplig att arbeta som brandman RiB kallas du till en läkarundersökning med arbets-EKG för att kontrollera så du klarar även de medicinska kraven. Bland annat kontrolleras lungor och hjärta.
Blir du godkänd av läkaren erbjuds du en provanställning där du och räddningstjänsten får en möjlighet att se om du fungerar som brandman, både enskilt och tillsammans med andra. Du kommer att genomgå olika utbildningar (med lön från räddningstjänsten). Om du inte redan har C-körkort skall detta införskaffas under provanställningen (ett bidrag om upp till 10 000 kronor utbetalas av räddningstjänsten) om du anställs på en avdelning där sådant krav förekommer (Bjärnum. Sösdala, Hässleholm och Tyringe).Fungerar du bra i tjänsten som Brandman RiB, har klarat alla utbildningar du gått och införskaffat C-körkort (om du är anställd på en avdelning där det krävs) kommer du efter sex månader att få en tillsvidareanställning som Brandman RiB. Har du inte hunnit införskaffa C-körkort inom sex månader får du en allmän visstidsanställning sex månader.


Bakgrund till våra fysiska tester

En viktig faktor för utgången av en räddningsinsats är räddningspersonalens fysiska prestationsförmåga. Det är därför av stor vikt att de fysiologiska krav som du som brandman ska uppfylla är relevanta för yrkets arbetsuppgifter. Lika viktigt är det att resultaten på de tester av fysisk arbetskapacitet som genomförs är direkt relaterade till en arbetsprestation.

De arbetsuppgifter som testerna utgår från är:

Håltagning i yttertak, losstagning ur bil, bära slangkorgar i skogsterräng, bära slangkorgar i ett trapphus, dra slang, rivning av innertak och släpa bort en person.

Resultat från den forskningsrapport som ligger till grund för testerna är att prestationen på fem av de sju arbetsuppgifterna kan beskrivas med hjälp av åtta enkelt genomförbara mätningar. Dessa mätningar är:

 • Kroppslängd
 • Kroppsvikt
 • Maximal handgreppstyrka
 • Bänkpress
 • Lyft till hakan
 • Stående längdhopp
 • Löpning 3000 m
 • Rodd 500 m.

Vi tillämpar åldersrelaterade krav i en fallande skala, vilket innebär att du har högre krav desto yngre du är, för att du ska kunna behålla din fysiska status under hela ditt yrkesliv.

 

 

Sidan uppdaterades 2020-01-28