Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Räddningstjänsten

Postadress                                           

Hässleholms kommun

Räddningstjänsten

281 80 Hässleholm

 

Besöksadress

Kommendörsgatan

Hässleholm


Telefon: 0451‑26 80 22 / 0451‑26 80 33

Organisationsnr: 212000-0985


Tf chef olycksförebyggande verksamhet

Tobias Ullmark

Telefon: 0451-26 80 41

Skicka meddelande till

Brandskydd

Att veta vilken typ av brandskydd man ska införskaffa är inte alltid så lätt. Därför har Brandskyddsföreningen, MSB och räddningstjänsten tillsammans tagit fram något som vi kallar ett basskydd. Alltså den minsta brandberedskap varje hushåll i kommunen bör ha. Detta skydd består av en brandvarnare, brandfilt, pulversläckare samt spisvakt.

Brandsläckare och Brandfilt

Brandsläckarelänk till annan webbplats och brandfiltlänk till annan webbplats ger dig ett bra grundskydd mot brand. Detta är viktigt för att kunna göra en effektiv förstainsats i väntan på Räddningstjänsten.
Vår rekommendation är att varje hushåll har minst en 6kg pulversläckare placerad på lämplig plats. Sen är det bra ifall du vill komplettera upp denna med en brandfilt och en mindre 2kg pulversläckare i t.ex. köket.
En liten släckare är också perfekt för bilen, båten eller husvagnen!
Brandfilten bör hänga synligt och lättillgängligt t.ex. i köket. Med den släcker du lätt en brand på spisen eller i soffan.

Brandvarnare och spisvakt

Brandvarnaren ger dig en tidig indikation på att det brinner någonstans. Spisvakt med timerfunktion kan stoppa en brand på spisen. En signal från en rörelsesensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket leder till att strömmen till spisen bryts.

Återuppsamlingsplats

Återsamlingsplats kanske många bara tror är viktigt på jobbet eller i skolan. Faktum är att det är minst lika viktigt hemma! Jätte enkelt att upprätta. Bestäm med familjen att om vi behöver utrymma så ses vi vid postlådan och ingen går där ifrån.
Tyvärr är det så att föräldrar har omkommit i desperata försök att hitta barn som väntade på andra sidan huset. Läs mer om utrymninglänk till annan webbplats

Brandvarnare

Den billigaste livsförsäkringen du kan ha!
Det är många som tror att det är själva elden som är farligast vid en brand. Faktum är att det faktiskt är röken som skövlar flest mäniskorliv! Kolmonoxiden i röken ersätter syret i blodet vilket leder till medvetslöshet.
Röken sprider sig snabbt och kan omöjligöra utrymning på bara några minuter. Därför är det viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma! Brandvarnarens uppgift är nämligen att ge en så kallad tidig upptäckt. Detta möjliggör för dig, som hör larmet, att göra en tidig och avgörande insats för att rädda liv, egendom och miljö.

Var ska brandvarnaren sitta?

Enligt lag är du skyldig att ha ett skäligt brandskydd och då kan en fungerande brandvarnare vara ett alternativ. Placeringen skall vara i taket med ca: 50 cm till närmaste vägg, valv eller liknande hinder. Brandvarnaren täcker cirka 60m2 och det bör finnas en på varje våningsplan.

Då brandrök har en dövande effekt rekommenderar vi att det finns en brandvarnare i varje sovrum.
Det räcker alltså inte med en precis utanför sovrummet då många väljer att sova med stängd dörr. Att ha en brandvarnare placerad i angränsning till tvättstugan är också en rekommendation då många bränder startar just där.


Hur ofta ska jag testa brandvarnaren?

En brandvarnare håller i ca 10 år. Men batteriet bör kontrolleras oftare!
Tag för vana att testa din brandvararen med jämna mellanrum t.ex. en gång i kvartalet.
Genom att trycka på knappen får du en signal som indikerar att detektorn fungerar som den ska .Har du varit borta en längre tid och är det också en bra idé att kolla brandvarnaren när du kommit hem då batteriet kanske tagit slut då ingen var hemma.

I korthet
- En gång var tredje månad
- När du satt upp en ny
- När du bytt batteri
- När du varit bortrest en längre tid

Varje år sker det tragiska dödsbränder som hade kunnat undvikas med en simpel kontroll av brandvarnaren. Så se till att den fungerar!

Hos Brandskyddsföreningenlänk till annan webbplats kan du läsa mer om brandvarnare.

Sidan uppdaterades 2016-12-12 av Mattias Larsson

  • Ingen giltig användare vald.

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube