Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Räddningstjänsten

Postadress                                           

Hässleholms kommun

Räddningstjänsten

281 80 Hässleholm

 

Besöksadress

Kommendörsgatan

Hässleholm


Telefon: 0451‑26 80 22 / 0451‑26 80 33

Organisationsnr: 212000-0985


Tf chef olycksförebyggande verksamhet

Tobias Ullmark

Telefon: 0451-26 80 41

Skicka meddelande till

Brandrisker

Ska man enbart läsa statistiken så finns det många föremål i vår vardag som är potentiella brandfaror. Men till 80% beror detta faktiskt på den mänskliga faktorn och inte föremålet i sig.

Många föremål i svenska hem är inte så farliga som många tror. Anledningen till att de börjar brinna behöver inte vara fel på produkten. Ofta handlar de om handhavandefel. Vi läser inte bruksanvisningen och använder dem på ett felaktigt sätt. Produkter sålda i Sverige skall vara CE-märkta vilket betyder att de följer EUs krav på hälsa, säkerhet, funktion och miljö. Men det hjälper inte om vi, t.ex., ställer dem på spisen när spisen är igång.

Här nedan följer lite tips på hur du kan förebygga de vanligaste bränderna.

Mobilladdare

Mobilladdaren eller laddaren till surfplattan eller liknande är det många som pratar om just nu. Visst, lik all elektronisk utrusning blir även dessa varma och kan utgöra en risk. Men med tanke på hur många telefonen som laddas dagligen är det procentuellt en liten brandorsak.
Tänk på att använda original laddare. Placera laddaren och telefon på en hårdgjord yta. Samt att dra ut laddaren när telefonen inte laddas.

Tvättmaskin och torktumlare

Dessa två maskiner är riktiga arbetshästar och slits hårt! Många bränder i dessa aparater beror på just slitage men även överbelastning och dåligt underhåll.
Tänk på att rengöra maskinen ordenligt, inte lasta förmycket och inte tvätta nattetid eller när du inte är hemma. Se även till att ha en brandvarnare placerad i anslutningen till tvättstugan.

Öppenspis/Panna

Skorstensbrand är rätt vanlig typ av brand. Detta beror på att sot byggs upp i skorstenen och kan börja brinna. Detta kan sedan leda till spridning via konstruktionen.
Du förebygger detta genom att elda med "livliga lågor". Alltså inte stänga till spjällen då glödbrand producerar mycket oförbrända brandgaser som sätter sig i röret.

Bärbara datorer

Bärbara datorer är den vanligaste typen av dator vi har hemma. Visst det är smidigt att man kan lätt packa den med sig, sitta i soffan eller i sängen. Detta medför dock en ökad risk!
Vi tänker kanske inte på det, men en bärbar dator, precis som en vanlig stationär dator, behöver ventilera sig för att inte bli överhettad. Detta gör den bärbara datorn ofta genom att suga in luft under datorn och blåser ut den bakåt eller åt sidan.
Vad som händer när vi lägger ifrån oss datorn på någon mjukt underlag är att vi stryper lufttillförseln och datorn löper risk att antända.
Det går jättebra att sitta med datorn i knät men ställ aldrig den ifrån er i soffan eller sängen, speciellt inte med ladd kabel kopplad. Placera den istället på en hårdgjord yta, typ ett bord eller golvet.

Sidan uppdaterades 2016-12-12 av Mattias Larsson

  • Ingen giltig användare vald.

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube