Socialförvaltningen

Postadress:

Hässleholms kommun

Socialförvaltningen
281 80 Hässleholm

Besöksadress:

Tingshusgatan 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

281 31 Hässleholm

Telefon kommunens växel:

0451-26 70 00

Telefon Socialförvaltningens reception:

0451-26 87 00

Skicka ett meddelande till:

Fax:

0451-823 44

Avvikande besöksadresser

VO Vuxna 18 år

Utredning och uppföljningsenheten

Besöksadress:
Östergatan 15länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
281 32 Hässleholm

Nattjouren

Besöksadress:

Götagatan 8Alänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

281 39 Hässleholm

Novagården

Besöksadress:

Stoby 4137länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

281 44 Stoby

Fenix

Besöksadress:

Stobygatan 3länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
281 39 Hässleholm

Missbruk

  • Ingen giltig användare vald.

För dig som har fyllt 18 år och har missbruksproblem eller andra sociala problem, finns vi inom Verksamhetsområde Vuxna. Vi arbetar för att på olika sätt hjälpa dig att komma tillrätta med de problem du söker hjälp för.

Olika former av missbruk

Om man använder alkohol, narkotika eller vissa läkemedel på ett sätt som leder till att man själv, eller närstående mår dåligt, kan man ha ett missbruk. Även spel om pengar kan ge ett beroende.

 

Om man berusar sig upprepade gånger och kroppen vänjer sig vid att vara påverkad, kan det kännas svårare att klara sig utan preparatet. Missbruk kan vara ett symtom på att man mår dåligt till följd av psykiska besvär eller särskilda omständigheter i livet, och kan uppstå oavsett ålder, kön, inkomst, tillgångar, sjukdomar, familj med mera.

 

Missbruk kan leda till att man mår dåligt psykiskt, får sömnproblem eller utvecklar kroppsliga sjukdomar - försämrade levervärden, tandproblem med mera.

 

Ett missbruk kan göra det svårt att hålla kvar goda och nära relationer till familj och vänner. Det kan bli svårare att klara arbetsuppgifter eller att utveckla sin fritid på ett positivt sätt.

 

När man är påverkad kanske man gör saker som man annars inte hade gjort, till exempel hamnar i konflikter, råkar ut för olyckor, tar oönskade sexuella kontakter, blir utsatt för våld eller övergrepp eller gör av med mycket pengar.

Att tillverka, bruka och sälja narkotika är olagligt.

 

Det är mycket vanligt att man skäms och känner skuld och att man försöker dölja missbruket för andra. Det kan vara svårt att erkänna att man har ett missbruk, både för sig själv och andra. Att se och våga säga till någon att man har problem, är det första steget mot en positiv förändring.

Vägar till missbruksfrihet

Alla kan göra en förändring, och det finns hjälp att få. För många är det till stor hjälp att samtala med en terapeut som har kunskap om missbruk. Samtalen kan vara enskilda eller i grupp.

 

Ett missbruk påverkar ofta många delar av livet, och därför kan man också få stöd till förändring inom flera livsområden. Man kan till exempel få stöd att utveckla positiva mönster som gäller relationer, sysselsättning och ekonomi. Man kan få hjälp att kontakta sjukvård eller psykiatri om man behöver det.

 

Om man får stora problem att bryta missbruket kan man behöva vara på sjukhus en kortare tid eller få särskild medicin. En del kan behöva bo en tid på ett internat för att få stabilitet.

Söka hjälp

Om du vill söka hjälp är du välkommen att kontakta socialförvaltningens gemesamma mottagningsenhet som kan hjälpa dig vidare till utredningsenheten för vuxna.


Socialförvaltningens mottagningsenhet nås på telefonnummer 0451- 26 70 50, måndag - fredag 10 - 11.30 samt 13 - 14.30.


På vår utredningsenhet arbetar socialsekreterare som du kan diskutera dina alkohol-/tablett-/drog-/spelvanor med. Om du vill söka behandling gör du och din socialsekreterare en utredning och målbeskrivning tillsammans. Därefter gör ni en vårdplan som gäller varje livsområde där du vill ha hjälp. Socialsekreteraren kommer att följa hur det går för dig i behandlingen.

 

Mer information

Sidan uppdaterades 2020-02-17