Kaptensgården, Hässleholm

Besöksadress

Kaptensgatan 6 a

281 48 Hässleholm

Kontakta kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Växel:  0451-26 70 00

Organisationsnr: 212000-0985

 

Enhetschef

Sabina Ubel
Telefon: 0451-26 89 93

Sjuksköterska

Telefon: 0451-26 89 98

Telefonlista till avdelningarna:
Våning 2 0451-26 89 76

Våning 3 0451-26 89 77

Våning 4 0451-26 89 78

Våning 5 0451-26 89 79

Våning 6 0451-26 89 80

Skicka meddelande till

Aktiviteter varje vardag för de boende på Kaptensgården

  • Ingen giltig användare vald.

I april 2013 började Liselott Ahl, eller Lisa som hon brukar kallas, sitt arbete som aktiverare på Kaptensgården i Hässleholm.
Lisa har jobbat i många år inom äldrevården och har därför lång erfarenhet att utgå ifrån i sitt uppdrag som aktiverare.
Nu arbetar hon 65 procent måndag till fredag med att planera och genomföra aktiviteter som passar de boende på olika sätt.

Tillsammans med enhetschef Sabina Ubel diskuterar Lisa vilka aktiviteter som fungerar bra och som också passar årstiden. Nu bedriver Lisa regelbundet massage, spel, högläsning och nagelvård, och dessutom temaaktiviteter typ skaldjursfest nu på sensommaren när det är extra aktuellt med mat från sjö och hav.
- Aktiviteterna betyder oerhört mycket för de boende, det märks både på deltagandet och engagemanget och det pigga humöret, berättar enhetschef Sabina Ubel.

Veckan börjar med högläsning

Veckan inleds på måndag med att Lisa läser för herrgruppen respektive damgruppen.
- Efter läsningen dricker vi kaffe vid vårt vackert dukade bord här nere i samlingssalen, berättar Lisa. Då har hon plockat samman alla vackra gamla koppar som finns i huset på de olika våningsplanen och så har hon bakat en god kaka.
- Vi tänder ljus och har det mysigt tillsammans. De gamla kopparna uppskattas mycket och de blir ibland ett samtalsämne i sig. Vi har vänt på kopparna och läst undertill vad de heter och var de kommer ifrån. En av kopparna råkar heta Sabina, och det tycker vi förstås är roligt eftersom enhetschefen här heter Sabina.

Speldags på tisdag

På tisdag eftermiddag är det speldags. Fia och yatzi pågår vid olika bord i samlingsrummet. Många av de boende vill delta i spelet, andra känner mer för att bara titta på men ändå uppleva att de är med i gemenskapen.

Gympa med yoga på onsdag

Onsdag inleds med frukost på våning fem. Då har Lisa köpt nybakat bröd. Därefter startar gruppgymnastik som också innehåller lite sittande yoga. Detta avslutas med lätt massage och avslappning.
- Då släcker vi ner ljuset och lyssnar på en skiva med lugn musik, berättar Lisa.

Två händer som masserar en annans hand

Foto: Cecilia Werne

Lätt massage och avslappning

På torsdag efter lunch är det dags för individuell lätt massage och taktil beröring av axlar, rygg och händer. Alla boende som så önskar får massage genom att skriva upp sig i förväg på en lista.
Lisa är utbildad taktil massör och vet att det måste vara en mycket lätt och behaglig massage. Det handlar inte alls om att knåda muskler.
I rummet på andra våningen som används till massagen tonar Lisa ner ljuset, tänder levande lugnande ljus och sätter på avslappnande musik. Hon använder några droppar vanliga barnolja för att mjuka upp huden.

Aktiviteter varje vardag för de boende, nagelvård, massage

Foto: Cecilia Werne

Nagelvård för de som önskar

På fredagarna är det nagelvård för damerna. Detta är mycket populärt och både Lisa och Sabina konstaterar att nagelvården är ett trevligt, enkelt och dessutom billigt nöje som betyder väldigt mycket för människors välbefinnande. Många vackra och roliga nagellack finns för en mycket liten peng. Det kan röra sig om en tia eller två, och förutom att naglarna blir fina så innebär nagelvården ett mycket uppskattat tillfälle att sitta och prata tillsammans om ditt och datt. Den sociala gemenskapen hör till det allra viktigaste på ett äldreboende och att samlas kring ett bord för att pyssla och prata är precis det som många boende vill göra.

Skaldjursfest

I början av hösten är det dags att festa om med kräftor och andra skaldjur, och så skedde också på Kaptensgården. Måndagen den 2 september var det fest med räkor, lax, ål och västerbottenspaj. Alla boende i hela huset bjöds in och 25 av dem tackade ja.
Dagen därpå kom Bjärnums manskör på besök på eftermiddagen och sjöng för de boende.

Inte märkvärdigt, svårt eller dyrt

Men hur kommer man egentligen på vilka aktiviteter som passar och uppskattas?
- Ja, det går helt enkelt till så att jag och chefen sitter och spånar lite och får idéer, berättar Lisa.
- Det ska inte vara något märkvärdigt, inget svårt eller dyrt. Utan något som vi kan göra tillsammans med väldigt enkla medel. De boende har så olika önskemål, en del vill vara med på alla aktiviteterna, andra vill vara med på någon, ibland vill man bara komma ner här i samlingssalen och känna gemenskapen och se gamla bekanta.

Sidan uppdaterades 2015-11-26 av Magnus Lindstrand