Kontakta kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00


Anhörigstrateg

Stina Lindén
Telefon 0451-26 87 36

Frivilligsamordnare/Anhörigkonsulent
Gunilla Andersson
Telefon 0451-26 87 37

Skicka meddelande till

Anhörigstöd

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Är du anhörig och stöttar någon som är lång­varigt sjuk, äldre eller har en funktions­nedsättning?

För att minska risken för smittspridning av
coronaviruset genomförs skogsbad och anhörigträffar utomhus under hösten.

Händer sträckta upp mot himlen

Är du en av Hässleholms alla anhöriga som stöttar någon älskad, en vän, ett barn eller ett syskon? Närstående är den som tar emot omsorg, vård och stöd. Du som stöttar och hjälper är anhörig och kan även vara någon utanför familjekretsen, till exempel en vän eller granne.

 

Att hjälpa eller vårda en närstående ger både glädje och trygghet. Men det kan också skapa oro och trötthet och det är lätt att glömma bort sig själv när man har en närstående som behöver stöd i vardagen. Även du som anhörig kan behöva och har rätt till stöd.

 

Därför är du välkommen att kontakta Hässleholms kommuns anhörigstöd på anhorigstod@hassleholm.se.

Hässleholms kommuns anhörigstöd erbjuder en fortsättning på vårens skogsbad. Under trygg guidning av Marianne Larsson, naturinspiratör vid Källarbacken, vandrar vi sakta in i skogens alla färger, dofter, ljud och upplevelser. Vi sitter stilla för att se det lilla. Lyssnar på skogens ljud, känner vinden mot huden, kanske snön under fötterna. Vad känner du inombords?


Vi går två olika rundor, en runda är ca 3 km och en runda på några 100 m. Detta för att alla ska få möjlighet att delta efter sin egen förmåga. Vi avslutar med att fika tillsammans.

Datum

Tid

Runda

8 aug

10.00 - 12.00

3 km

13 aug

13.30 - 15.30

100 m

22 aug

10.00 - 12.00

3 km

27 aug

13.30 – 15.30

100 m

5 sep

10.00 - 12.00

3 km

10 sep

13.30 – 15.30

100 m

26 sep

10.00 - 12.00

3 km

1 okt

13.30 – 15.30

100 m

10 okt

10.00 - 12.00

3 km

15 okt

13.30 – 15.30

100 m


Anmälan

Antal platser är begränsat. Anmäl dig via e-post till anhorigstod@hassleholm.se eller på telefon 0451-26 87 36 eller till info@kallarbacken.nu eller telefon 0703-80 30 94.


Samling vid Hovdala slott, parkeringen vid Orangeriet, en kvart före start. Därifrån kör vi gemensamt till platsen för skogsbadet. Klä dig efter väder och ta med något att sitta eller ligga på ex. stol, filt, liggunderlag samt en liten fika.

Hässleholms kommun bjuder in till en ny form av anhörigträffar. Vi anordnar regelbundna träffar utomhus i mindre grupper på Hässleholmsgården. Träffarna startar den 25 augusti.

 

När: Tisdagar mellan kl. 9.30 – 11.30.

Var: Vi träffas vi på gårdsplanen utanför den Södra Flygeln. Ta med en stol att sitta på och lite fika.

 

Vi kommer att hålla miniföredrag på olika hälsoteman vid träffarna. Önskas enskilda samtal så stannar personal kvar en stund efteråt. Den sista tisdagen i månaden ordnar vi en gemensam aktivitet såsom tipspromenad eller liknande. Då finns det plats för fler deltagare och vi går promenaden i par.

 

Anmälan

Antal platser är begränsat. Anmäl dig via e-post till anhorigstod@hassleholm.se.

Hässleholms kommun erbjuder anhörigstöd via nätet, på sidan En bra plats™. Ett dygnet-runt-stöd för dig som gärna tar del av nyheter och kommunicerar via nätet.


Här får du tillgång till:

  • en kontaktperson inom kommunen för råd och stöd
  • lättillgänglig information, forskning och fakta
  • en säker plats på nätet för erfarenhetsutbyte med andra anhöriga


Du är anonym och kan själv avsluta ditt konto när du vill.


Se informationsfilm om En bra platslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Här kan du gå med i En bra platslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Demenslotsen bygger på erfarenheter och kunskap från de som själva är anhöriga till en person med demenssjukdom och från medarbetare som möter anhöriga i sina yrkesroller. Det är en digital vägvisare som ger dig som är anhörig relevant information när du behöver den. Råd och tips portioneras ut längs resans gång, beroende på var din närstående befinner sig i sitt sjukdomsförlopp.

 

Du får tips på vart du kan vända dig samt praktiska råd som exempelvis om förberedelser efter en demensdiagnos och om hur det går till att ordna en plats på ett vårdboende.

 

Lär dig mer om hur du använder Demenslotsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anhörigrådet är ett informationsforum och en samverkansgrupp i Hässleholms kommun. Här möts föreningar med anhörigperspektiv med personal från förvaltningarna och politiker från nämnderna.


Föreningar som deltar i anhörigrådet:

Tidningen Anhöringen beskriver hur Hässleholm tänker kring och arbetar med anhörigstöd. Den delas årligen ut till alla hushåll i Hässleholms kommun.

 

Vill du ha exemplar av den tryckta tidningen (från 2015 och framåt) skickade till dig? Hör av dig till anhorigstod@hassleholm.se.

 

Du kan även få tidningen i digitalt format som en pdf-fil.

Sidan uppdaterades 2020-08-21