Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Markan flyttar in i kulturhuset

Nu är det dags för Markanhuset att totalrenoveras. Under renoveringsperioden kommer Markans verksamhet tillfälligt flytta in i kulturhusets cafélokal. Dit välkomnas barn-och unga från mellanstadiet upp till 19 år för att möta Markans personal och hitta nya fritidsintressen under hösten och delar av kommande vår. Under våren 2023 väntas Markanhuset återöppna, med nya möjligheter för ungdomsverksamheten.

Markanhuset

Renovering inför fullskalig ungdomsverksamhet

Tidigare under året tog kommunfullmäktige beslut om att satsa på ungdomsverksamheten i Markanhuset på T4 området. Den 23 september stänger därför verksamheten på Markan för att en omfattande renovering – som innefattar byggnadens alla plan samt utemiljö – ska äga rum. Invändigt täcker renoveringen även brandsäkerhet, ventilation, tillgänglighet – något som har varit knapphändigt tidigare. Tack vare renoveringen skapas nya möjligheter för bredare verksamhet i fler rum, makerspace, replokaler, mötesrum, klättring och utomhusaktiviteter med mera.

Kulturhusets cafélokal

Tillfällig öppning i kulturhuset

Under renoveringsperioden flyttas Markans verksamhet till kulturhuset, där den kommer att anpassas efter förutsättningarna på plats. Det kommer finnas allt från bordtennis till musikstudio och konstskapande. Även kulturhusets entréhall, med dess nya inbjudande utformning, kommer att nyttjas för olika aktiviteter och mindre evenemang. Barn-och unga har också möjlighet påverka innehållet.


– Här finns redan förutsättningar att bedriva verksamhet av olika slag för unga, och samarbetsmöjligheterna med övriga verksamheter i huset är stora. Att vi är på samma plan som entréhallen gör också kontakten med unga lätt, kanske fler unga kan hitta ett nytt fritidsintresse och ha en positiv och givande stund tillsammans med personal på plats, säger Markus Jensen, Enhetschef på Ung fritid.


Fri entré och medlemskap

Den tillfälliga verksamheten i kulturhuset öppnar den 17 oktober. Som vanligt är verksamheten kostnadsfri, men medlemskap gäller precis som Ung fritids alla verksamheter och riktar sig till barn-och unga från mellanstadiet upp till 19 år. Tiderna är uppdelade mellan äldre och yngre besökare.


– Kulturhusets lokaler med dess möjlighet för både skapande verksamhet och musikverksamhet blir en bra mellanlandning fram till att Markan återöppnar, säger Johan Osberg, Tekniker på Markan och Ung fritid.

Lokalen används idag för att stötta Ukrainska flyktingar och deras barn. Den verksamheten kommer att fortsätta och ryms under samma tak på särskilt avsatta tider.

När öppnar Markan igen?

Om allt går som planerat är renoveringen av Markanhuset klar den 15 mars 2023, med invigning senare under våren.


Öppettider Markan i kulturhuset
From 17 oktober – 15 mars:

Måndag 13-17

Tisdag 13-17
Onsdag 13-20

Torsdag 13-20

Fredag 13-20