Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Nya och förbättrade roamingregler i EU

Den 1 juli infördes den nya och förbättrade roamingförordningen i Europeiska Unionen. Roaming till inrikestaxa förlängs till år 2032 och ger resenärer i EU och EES möjlighet att ringa, skicka sms och surfa utomlands utan extra avgifter. De nya reglerna kommer också att innebära flera stora fördelar för både företag och privatpersoner i EU.

Fördelarna är många

Kom ihåg hur det var när vi måste stänga av mobildata under resor i Europa, för att undvika en räkning med enorma roamingavgifter, sade Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden. Det är historia nu. Och så ska det förbli tio år framåt. Högre hastighet, större öppenhet – vi fortsätter att förenkla livet för EU:s medborgare.

 

Den nya och förbättrade roamingförordningen kommer att leda till;

  • bättre roaming med mobiltjänster utomlands som har samma kvalitet som i hemlandet
  • ökad tillgång till nödkommunikation i hela EU
  • garanterar tydlig information om tjänster som kan medföra extra avgifter

 

Hög kvalité på internet i hela EU

Tanken är att konsumenter i EU nu kommer att ha samma kvalitet på mobilt internet, utomlands som hemma. Operatörer som erbjuder mobiltjänster bör se till att konsumenterna har tillgång till 4G-nät, eller de mer avancerade 5G-näten, om dessa är tillgängliga på den plats som konsumenten besöker.

 

Bättre information för bättre val

Konsumenter har även rätt till tydlig information för att kunna ta välgrundade beslut.

Information om nättillgänglighet ska vara tydligt i operatörens avtal om mobiltjänster. Det ska också vara tydligt när digitala tjänster kan medföra extra kostnader vid användning.

 

Bättre uppkoppling leder till ökad trygghet

De nya roamingreglerna ser till att konsumenterna känner till EU:s gemensamma larmnummer 112, som de kan använda var som helst i EU för att nå larmtjänst. Senast i juni 2023 bör operatörerna skicka automatiska meddelanden till sina kunder som reser utomlands för att informera om tillgängliga alternativa sätt att nå larmtjänst.