Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Naturvärdar hjälper besökare att göra rätt

Personer som står långt ifrån arbetsmarknaden har fått möjlighet till jobb, samtidigt som besökare i naturen och på badplatser får bättre hjälp och guidning. Det är resultatet av ett samarbete mellan Hässleholms kommun och stiftelsen Skånska Landskap.

Vy över Lursjöbadet i Hästveda en sommarkväll. Brygga i vattnet och barn som badar.

Lursjön i Hästveda har en välbesökt badplats där naturvärdarna till exempel kan hjälpa till vid parkeringen.

Ger förutsättningar för arbetslivserfarenhet och hållbar turism

Under coronapandemin har intresset för, och belastningen på, rekreationsområden ökat. Den som rör sig i naturen behöver information om hur vi kan njuta av naturområden på ett hållbart sätt.

 

Stiftelsen Skånska Landskap har därför undersökt om naturvärdar skulle kunna vara en del av lösningen. Dessutom skulle rollen som värd ge arbetslivserfarenhet för en person som har haft svårt att få jobb.

 

Lyckat samarbete

I år har samarbetet mellan Hässleholms kommun och Skånska Landskap resulterat i fem naturvärdar som skapar nytta för besökare i olika rekreationsområden. Naturvärdarna kommer att vara på plats där det är högt besökstryck för att hjälpa till med till exempel parkeringar och att informera om allemansrätten.


Skånska Landskap driver projektet, medan det är arbetsmarknadsenheten som har anställt naturvärdarna. Medarbetare på kultur- och fritidsförvaltningen är arbetsledare.


- Naturvärdarna känner att den här erfarenheten har gett dem bättre möjligheter på arbetsmarknaden, och att de fått nya kunskaper tack vare utbildningen. Samarbetet med Skånska Landskap är definitivt en win-win för vår kommun, säger Elaine Fribyter, sektionschef på arbetsmarknadsenheten.

 

Erbjuda värdskap, informera och skapa jobbtillfällen

Skånska Landskap drev projektet med naturvärdar under förra sommaren för att erbjuda värdskap och informera i naturområden, skapa arbetsmöjligheter för de som står längre ifrån arbetsmarknaden, samt att forma olika modeller för samarbete mellan stiftelse och kommun.