Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Ska du resa i EU i sommar? Det här behöver du tänka på!

Sommaren är en tid där många tar sig ledigt, och därmed kan resor komma att bli aktuella. Läget i världen hållet på att stabilisera sig, men covid-19 pandemin är fortfarande närvarande. Resor blir allt vanligare, men just nu krävs det att du som resenär är mer påläst än vanligt.

Vad gäller i landet du ska resa till?

Regler och rekommendationer varierar från land till land, därför är det viktigt att du är påläst om just ditt resmål. Hemsidan swedenabroad.se Länk till annan webbplats. eller appen UD Resklar är bra hjälpmedel innan och under resan. Tänk på att det alltid är du som resenär som står ansvarig för att vara uppdaterad om de senaste bestämmelserna. 


Kontrollera reglerna vid ditt resmål

Länder kan ha olika inreseregler och förhållningsregler med anledning av covid-19. I vissa EU-länder kan det krävas ett negativt covid-19 test, eller vaccinationsbevis för att resa in och runt i landet. I Sverige finns vaccinationsbeviset att ladda ned digitalt på covidbevis.se Länk till annan webbplats. genom e-legitimation. Till exempel kan det även finnas krav på att bära ansiktsmask på flyg, hotell och allmänna platser.


Att resa utan pass inom EU/EES/Schengen

Väntetiderna för att förnya pass runt om i Sverige är längre än vanligt. Visste du att det även går att resa med ett nationellt id-kort inom EU, EES och Schengen med svenskt medborgarskap? Ett nationellt id-kort utfärdas, precis som pass av Polismyndigheten. Du kan boka tid på deras hemsida. Ansökningsavgiften för Nationellt id-kort har sänkts till 100 kronor från den 10 maj 2022.