Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Följer Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider

Hässleholms kommun följer Livsmedelverkets riktlinjer och kommunens måltidspolicy, tillsammans med kommunfullmäktiges mål om hållbar produktion och konsumtion när det gäller alla måltider som serveras i kommunens verksamheter.

Bättre näringsbalans

Måltider inom barn- och utbildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen uppfyller en näringsrik måltid. Maträtternas näringsinnehåll är enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

 

På särskilda boenden i Hässleholms kommun serveras olika köttfärsrätter som till exempel köttfärslimpa, pannbiff och vildsvinsruta, ungefär en gång i veckan. Köttfärsrätterna består till 70 procent av kött. Att använda matvete – cirka 8 procent av en köttfärsrätt, och rotfrukter i köttfärsrätterna ger en bättre näringsbalans med lite extra kostfibrer. Färsrätterna med matvete har serverats sedan våren 2021.

 

- Jag förstår att många har frågor om maten som vi serverar, måltiderna är en så viktig del. Jag är helt trygg med att maten är både näringsriktig och av hög kvalitet, säger Ann-Louise Luttrén, avdelningschef på tekniska förvaltningen.

 

Boenderåd för synpunkter och förslag

För att öka valmöjligheterna för de boende och för att maten som serveras ska vara uppskattad finns boenderåd på varje särskilt boende. På boenderåden träffas personal på boenden tillsammans med måltidspersonal, boende och anhöriga för att fånga upp synpunkter, idéer och förslag när det gäller måltiderna.

 

- Boenderåden är jätteviktiga. Vi värdesätter dem högt och tar till oss av de idéer som kommer fram, bland annat när vi utvecklar nya recept, säger Ann-Louise Luttrén.

 

Ny måltidsorganisation

All måltidspersonal ingår i måltidsorganisationen på tekniska förvaltningen sedan januari 2022.

 

- Vi är en ny organisation och vi jobbar för fullt med att hitta nya vägar för dialog – inom kommunens förvaltningar och med dem vi är till för. Vi kommer genom den nya måltidsorganisationen fortsätta arbeta för att välja råvaror och utveckla recept som passar våra måltidsgäster inom såväl omsorg som i förskola och skola. Detta samtidigt som maten är bra ur både närings - och miljösynpunkt, säger Ann-Louise Luttrén.