Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Jobbskuggning via Erasmus+

EU-kontor Skåne Nordosts Erasmusackreditering gör att yrkeshögskoleklasser i nordöstra Skåne, bland annat, kan åka på jobbskuggning. Lärare från yrkeshögskoleutbildningen Bageri och konditori, samt gymnasieutbildningen Restaurang- och livsmedelsprogrammet, båda förlagda i Kristianstad, har varit på jobbskuggning på Mallorca. Jobbskuggning innebär en slags praktiktjänstgöring hos en kollega i ett annat land. Europa Direkt Hässleholm är nyfikna på vilka lärdomar lärarna tar med sig.

Vad är det roligaste med att undervisa?

- De som söker in till yrkesutbildningen är drivna och ambitiösa, och det ger en mycket energi att undervisa klasserna. Många flyttar hit för att gå utbildningen, som är på ett år, så vi blir en sammansvetsad grupp.


Hur fick ni information om möjligheten att åka på jobbskuggning via Erasmus+?

Vi har bra kontakt med EU-kontor Skåne Nordost som berättat om vilka möjligheter som finns inom Erasmus+. De har även varit hjälpsamma vid ansökningsprocessen.


Gruppen beslutade sig för att åka till Mallorca, dels för att få insyn hur det är driva företag i ett annat land, dels för att de har haft elever som gjort sin praktik där. Lärarna berättar engagerat om resan som de unisont beskriver som lärorik.


- Resan har flutit på bra och vi är nöjda med upplägget. Första besöket var på ett café, Palma Bread, där ägarna är svenskar. Caféet har funnits i drygt fyra år och erbjuder klassiska svenska bakverk. Det var inspirerande att höra dem berätta om sin företagsresa – deras drivkraft, skillnader mellan Sverige och Spanien kopplat till allt från lagar och regler till personalfrågor och kultur.


- Vi träffade även före detta elever till oss som nu arbetar på där. Vi pratade en del om vad de har med sig från utbildningen och hur det omvandlas i praktiken.


- Som många företag i branschen fick de kämpa under pandemin, men ägarna är inspirerande entreprenörer som aldrig ser problem, utan är lösningsorienterade.


Det andra studiebesök gick till caféet Fika Farina, som är det första svenska surdegsbageriet på Mallorca.


- Det var inspirerande att höra om deras koncept och att det går bra för företaget. De arbetar för att inte bara attrahera turister utan även lokalbefolkningen. Även spanjorer tycker om klassiska svenska kanelbullar!


Vad tar ni med er för lärdomar in i undervisningen?

- Eleverna läser en kurs i entreprenörskap och vi kommer att ha nytta av våra lärdomar från resan i den kursen. Det stärker och motiverar eleverna att höra vad man kan göra som konditor eller bagare. Det är en bransch med stora möjligheter!


- Vi verkar i en liten bransch där det är viktigt med personliga möten och att knyta kontakter. Genom besöken har vi fått nyttiga kontakter som, bland annat, kan hjälpa oss att hitta praktikplatser till våra elever utomlands.


Stort tack för pratstunden! Om du vill se bilder från resan, kolla gärna in Europa Direkts Instagramkonto HÄR. Länk till annan webbplats.

Mer information

En Erasmus-ackreditering kan ses som en typ av "Erasmusmedlemskap" för organisationer. En ackreditering innebär att organisationen kommer att ha en förenklad ansökan för EU-finansiering via UHR (Universitets- och högskolerådet) för utlandspraktik och kompetensutveckling för både studerande och personal.