Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

SKR:s internationella dag 2022

Den 20e april höll SKR i sitt årliga evenemang Internationella dagen. Det är ett evenemang där du kan ta del av aktuella frågor i omvärlden och deras påverkan på Sveriges kommuner och regioner. Årets program hölls digitalt och genomsyrades av den pågående konflikten i Ukraina och Sveriges kommande ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Europas nya säkerhetspolitiska läge

Konflikten i Ukraina har påverkat det politiska klimatet i Europa. Patrik Oksanen, som journalist med inriktning försvars- och säkerhetspolitik, beskrev läget i Europa som oroligt. Han jämförde befolkningens oro med åren 1914 och 1938 innan det första och andra världskriget bröt ut. Ryssland har en imperieambition som inte tycks försvinna. Kriget i Ukraina är inte en konflikt som uppstått nu. Detta är ett krig som pågått sedan 2014 när Krim halvön annekterades.


Tal från Kievs borgmästare

Kievs borgmästare Vitalij Klitschko deltog i sändningen via länk och pratade om det nuvarande läget i Ukraina. Han talade om hur den ryska invasionen har förstört miljontals människors vardagliga liv och tackade Sverige och Europa för allt stöd. Ukraina slåss inte bara för Ukraina utan även för bibehållandet av europeiska värderingar. Ryssland ville inte att Ukraina ska utvecklas i en demokratisk och europeisk riktning. Han poängterar även att han inte vill något illa mot den ryska befolkningen utan det är den aggressiva ryska politiken som är problemet.Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd

I ämnet kring Sveriges kommande ordförandeskap i Europeiska unionens råd diskuterades möjligheterna som detta kommer att innebära för Sverige. Ordförandeskapet kan, bland annat, bidra till att öka engagemanget för EU frågor.


Mer information

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) arrangerar årligen Internationella dagen för förtroendevalda och tjänstepersoner i kommun eller region, med ett intresse för EU- och internationella frågor.

SKL International jobbar internationellt med att människor ska ha makt att forma sina egna liv i inkluderade lokala demokratier och hållbara samhällen.