Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Nya måltidsorganisationen ska ge högre kvalitet

För att på ett bättre sätt erbjuda god mat och måltidsglädje för barn och elever inom förskolor och skolor, och för dem som är i behov av vård och omsorg, har Hässleholms kommun numera en samordnad måltidsorganisation.

Mer fokus på barn, elever och äldre

En viktig anledning till att ansvaret för att köpa in, planera och tillaga måltider numera är samlat, är att ge medarbetarna inom förskola, skola och omsorg ännu mer fokus på barn, elever och äldre. Samtidigt får den nya måltidsorganisationen en kärnverksamhet med fokus på just måltider.


Jämnare kvalitet

Den samordnade måltidsorganisationen ska öka förutsättningarna för en jämnare kvalitet av måltiderna - oavsett vilken förskola, skola eller boende de serveras i. Det här bygger på gemensamma mål och att kärnverksamhet och måltidsverksamhet samarbetar. Ett exempel är att pedagoger och elevhälsa inom förskola och skola samarbetar med kockar och måltidspersonal. Likadant behöver vårdpersonal ha ett samarbete med kockar och måltidspersonal inom omsorgen.


Dessutom ger samordningen en tydligare bild av medarbetarnas kompetens samt hur kommunen använder lokaler, utrustning och råvaror.


- Jag är glad och stolt över att Hässleholms kommun har samlat vår måltidsverksamhet i en organisation, och att vi nu får möjlighet att lyfta och stärka professionen inom denna kärnverksamhet. Jag ser fram emot att jobba tillsammans för våra måltidsgäster, säger Ann-Louise Luttrén, chef för serviceavdelningen där måltidsorganisationen nu ingår.


”Vi tar restaurangen till våra gäster”

På äldreboendet Hemgården i Tyringe är kocken Emmelie Johansson positiv till den nya måltidorganisationen och den ökade kvaliteten som samordningen ska leda till. För henne är maten en del av livskvaliteten:


- Vi tar restaurangen till våra gäster, det är ett väldigt givande jobb, säger Emmelie Johansson.


Måltidspersonal på Läredaskolan i Hässleholm och Bergmanska förskolan i Vinslöv lyfter också fram hur viktigt det är med måltidsglädje:


- Vi brukar göra grönkålschips, olika röror och vi odlar ärtskott till salladsbuffén. Mat som blir över gör vi om till nya, spännande rätter. Eleverna vågar testa nytt och tar om flera gånger! berättar Karin Palmgren, förste kock i Läredaskolans kök.


- Jag lägger mycket kärlek och konst när jag lagar mat och bakar. Det betyder mycket att få vara kreativ i matlganingen, för barnens skull! säger Hafize Redjeb, kock på Bergmanska förskolan.

 

Hafize Redjeb till vänster i köket på Bergmanska förskolan. Emmelie Johansson på Hemgården till höger. Både har svarat arbetskläder och svart kockmössa.

Hafize Redjeb, kock på Bergmanska förskolan i Vinslöv, och Emmelie Johansson, förste kock på Hemgården i Tyringe.


Beslut från kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige har beslutat om att bilda en samordnad måltidsorganisation i Hässleholms kommun.


Tidigare har medarbetarna i kommunens kök tillhört barn- och utbildningsförvaltningen , respektive omsorgsförvaltningen. Sedan den 1 januari 2022 ingår medarbetarna i serviceavdelningen på tekniska förvaltningen.

 

Mer information

För dig som vårdnadshavare eller anhörig hittar du matsedlar på samma sätt som tidigare.

Mat i förskola och skola
Matsedel på äldreboende via Matilda Matsedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.