Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Hur är det att göra utbytesstudier via Erasmus+?

Under oktober anordnar Eurodesk årligen kampanjen Time to Move. Kampanjen syftar till att  informera ungdomar om möjligheterna till studier, volontärarbete, praktik eller jobb utomlands. Europa Direkt Hässleholm har intervjuat Katia Mackley, utbytesstudent vid Lunds universitet, för att höra om hennes erfarenheter av att studera i Sverige genom Erasmus+.

Bild på utbytesstudenten Katia Mackley

Katia Mackley är utbytesstudent vid Lunds universitet

Upptäcka ett annat land


Vad studerar du?

Jag går ett kandidatprogram i internationell utveckling.  


Varför valde du att åka på en utbytestermin?

Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att upptäcka världen, och genom utbytesstudier kan jag göra just det. Min mamma är svensk och pappa är engelsk, jag växte dock upp i Frankrike. Genom att göra utbytestudier i Sverige kan jag lära mig om den svenska kulturen. Mitt utbytesår blev framskjutet på grund av pandemin så jag var exalterad när det äntligen blev av.


Utbytesstudierna ger dig en chans att utmana dig själv!


Träffa nya vänner


Vad är det bästa med att göra utbytesstudier?

Att träffa många människor och lära sig om olika kulturer. När du gör utbytesstudier märker du att det finns en "Erasmus-mentalitet" bland de internationella studenterna. Människor är fördomsfria, vänliga och extroverta, och det är verkligen bra förutsättningar för att träffa nya vänner.


Vad är ditt intryck av Sverige?

Att det är mycket natur, cyklar överallt samt ett stort fokus på återvinning. Studiemässigt tycker jag att det finns mycket flexibilitet kring deadlines och omtentor - om man inte klarar sig första gången får man fler chanser. Något som förvånat mig är att biblioteken stänger så tidigt!


Kan du ge ett tips till någon som ska göra utbytesstudier via Erasmus+?

Förbered dig genom att hitta roliga och spännande saker som du vill göra i landet. Jag började till exempel följa Facebook-grupper för internationella studenter i Lund och letade upp platser jag ville besöka på Instagram. Genom att efterforska på landets sevärdheter får du ut så mycket som möjligt av din vistelse.


Genom att göra utbytesstudier går du utanför din komfortzon och du får möjlighet att växa som person.  Du lär dig mycket om dig själv, självförtroendet växer och du förbättrar dina språkkunskaper. Jag skulle rekommendera det till alla!

Mer information

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott. Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) är nationellt programkontor i Sverige för ungdomsdelen av programmet som erbjuder unga och personer som arbetar med unga möjligheter till utbyten, projekt, samarbeten och kompetensutveckling i andra länder.

Du kan läsa mer här Erasmus+ | MUCF Länk till annan webbplats.