Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Årets kulturpristagare samt kultur- och ledarstipendiater klara

Kultur- och fritidsnämnden har nu utsett vinnarna av årets kulturpris, kulturstipendium och ledarstipendium 2021. Vinnarna tilldelas sina utmärkelser på Hässleholms Galakväll den 26 november i Hässleholm Kulturhus.

Årets kulturpris

Lokalhistoriska Arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt


Motivering

Boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt visar på ett mycket bra exempel på samarbete mellan lärosäte och lokalhistorisk forskning där bitvis okända delar av Hässleholms historia lyftas fram på ett synnerligen förtjänstfullt sätt. Boken och all den ideella kraft som Lokalhistoriska Arkivet uppvisar är en uppvisning i demokratiarbete och folkbildning. Kultur- och fritidsnämnden har även en förhoppning om ett fortsatt arbete med att lyfta aspekter ur Hässleholms historia som annars riskerar att falla i glömska. Hässleholms kulturpris 2021 tilldelas Lokalhistoriska Arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt.


Årets kulturstipendium

Nellie Lexfors


Motivering

I en tuff bransch kan en dokumentär långfilm från Vinslöv bli genombrottet för denna unga filmregissörstudent. Filmen riktar sig specifikt till den skånska publiken i hopp om att stärka den skånska landsbygdsfilmen med sina miljöer och dialekter. För dokumenterat lovande förutsättningar inom kulturområdet och ett spännande projekt tilldelas Hässleholm kulturstipendium 2021 Nellie Lexfors.


Årets ledarstipendium

Christina Hedin Ruhr, Sösdala ryttarförening


Motivering

Christina (Tina) har aktivt jobbat i Sösdala ryttarförening sedan slutet av 80-talet och varit sekreterare sedan 2006. Hon började i föreningen redan som barn och känner ett stort ansvar för föreningens verksamhet. Under hennes år som aktiv i styrelsen har föreningen byggt upp en anläggning i Sösdala med utebanor och ridhus. För tillfället är projektet att bygga klubbhus i full gång.


Varje år anordnar ryttarföreningen flertalet tävlingar och Tina är alltid spindeln i nätet. Hon är den som kommer först på morgonen och går hem sist på kvällen, har full koll på hur sekretariatet ska skötas och är en fena på att lägga scheman så att starttider blir optimala för såväl ryttare som domare. Med ett leende på läpparna tar hon emot de tälande ekipagen och alltid med ambitionen att allt går att lösa.


I styrelsearbetet sköter Christina sekreteraruppgifterna med allt vad det innebär och stöttar även övriga styrelsemedlemmar i deras arbetsuppgifter. Hon deltar i tävlingsmöten i distriktet likväl som hon kör traktor, tömmer gödselcontainern på anläggningen, kör röjsåg, målar och mycket mer.


Christina är en riktig eldsjäl som ger en stor del av sin tid till Sösdala ryttarförening.