Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Europa Direkts nya praktikant Hilma Karlsson

I måndags hälsade vi på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontoret Skåne Nordost vår nya praktikant välkommen! Hilma ska vara med oss under hela höstterminen, och vi har ställt några frågor för att lära känna henne bättre. ⁠

Hilma Karlsson, praktikant på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost.

Hilma Karlsson, praktikant på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost.

Intressant att se hur man arbetar med EU-frågor lokalt

Hej Hilma! Du studerar nu din sista termin på mastersprogrammet i statsvetenskap vid Lunds universitet och har precis börjat som praktikant på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontoret Skåne Nordost. Hur känns det?

- Det känns jätteroligt att ha börjat praktiken och jag ser framemot en givande termin med varierande arbetsuppgifter. Efter ett år av distansundervisning och ensamt uppsatsskrivande känns det dessutom extra roligt att det nu är möjligt att delta i både fysiska och digitala möten och att fysiska evenemang sakta men säkert börjar komma i gång. Till exempel känns det väldigt kul att Europaforum kan hållas på plats i år!

Varför valde du att söka praktik på Europa Direkt och EU-kontoret?

- För att det är intressant att se hur man arbetar med EU-frågor lokalt, både genom Europa Direkt som kunskapsspridare och informationsnätverk gentemot allmänheten och genom EU-kontorets arbete för att driva regional och lokal utveckling med EU-medel. På så sätt arbetar man både med att kommunicera ut vad EU gör samt nyttjar möjligheterna som ges i praktiken, vilket känns roligt och viktigt. Genom att göra detta på lokal nivå tror jag att man kan hjälpa till att minska distansen till Bryssel och skapa ytterligare engagemang i EU-frågor.


Vad tycker du är det bästa med EU?

- Möjligheterna ett EU-medlemskap medför gällande fri rörlighet, som att kunna studera, arbeta och bo i andra EU-länder och i allmänhet hur enkelt det är att resa inom EU. Jag, som många andra, har tack vare Erasmus-programmet kunnat åka iväg på utbytestermin under mina universitetsstudier och även bott en termin i Berlin och studerat tyska. Covid-19 pandemin, stängda gränser och restriktioner har nog satt detta i perspektiv för många och visar på hur smidigt det annars har varit att röra sig inom EU - något att vara tacksam över.

Tack Hilma, vi är glada att ha dig här och ser fram emot en spännande höst tillsammans!