Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Europaforum Hässleholm lanserar program och öppnar anmälan

Idag släpps programmet för årets Europaforum, som äger rum i Hässleholms Kulturhus den 27 och 28 oktober. Årets Europaforum kommer att täcka aktuella europeiska frågor om allt från Skånes återhämtning efter pandemin till utvecklingen i Afghanistan.

Europaforum 2021

Vi är glada och stolta över att idag offentliggöra årets programpunkter. Det känns extra roligt att kunna bjuda in publiken till att delta på plats i Kulturhuset, eftersom just de fysiska mötena och diskussionerna är en så viktig del av arrangemanget, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm.

Årets program

Precis som vanligt spänner Europaforums program över både lokala och globala frågor och öppnar för samtal utifrån olika perspektiv och inriktningar.
Programmet kommer att uppdateras löpande.

 

Europaforums första dag inleds med ett inledningstal av EU-minister Hans Dahlgren, som kommer att rama in vilka EU-frågor som är hetast just nu. Vidare fördjupar vi oss under dagen i den europeiska infrastrukturen, höghastighetståg, rättsstatsprincipen och Skånes återhämtning efter pandemin.

 

Dag två inleder vi med att lyfta blicken till vår omvärld och närmare bestämt den senaste tidens utveckling i Afghanistan. Detta följs av en diskussion om förslaget om gemensamma minimilöner i EU, ungdomars roll i den europeiska demokratin och hur det går i förhandlingarna om EU:s migrationspolitik.

 

Därefter bjuder vi in till ett festligt avslutningsmingel och en nylanseringsceremoni för Europa Direkt Hässleholm som fått beviljat stöd för sin verksamhet under de kommande fem åren. Det blir tårta, musik och tal på Hotell Statt.

 

Hur deltar jag?

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till forumet, som precis som föregående år håller till i Hässleholms Kulturhus, praktiskt beläget nära tågstationen. Evenemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs och görs via hemsidan: www.eu-forum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europaforum Hässleholm är en unik, snart 20-årig, tradition som sätter europeiska frågor i ett lokalt sammanhang och möjliggör möten mellan medborgare och beslutsfattare. Arrangemanget bidrar till att öka kunskapen och engagemanget i EU-frågor hos allmänheten, liksom till att stärka Hässleholm som en mötesplats, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

Mer information

Om Europaforum Hässleholm

Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande årliga mötesplats för europapolitiska frågor. Evenemanget hade 2019 drygt 900 besökare och ett åttiotal talare. Under 2020 genomfördes Europaforum digitalt.

 

Forumet besöks framför allt av, och riktas mot, allmänheten, ungdomar och studenter från hela Skåne. Europaforum Hässleholm är en del av Hässleholm kommuns EU-profil och anordnas i år i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Stockholm, Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps), Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles frågor (MUCF), Region Skåne samt Europa Direkt Hässleholm.

 

Läs mer på: http://www.eu-forum.se/ Länk till annan webbplats.