Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

 • Ingen giltig användare vald.
 • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Så får du en trygg och säker sommar
på våra badplatser och besöksmål

Vi har ännu en sommar där många av oss semestrar på hemmaplan, och vi väntar ett stort tryck på besöksmål, strövområden och badplatser. Håll koll på allemansrätten, undvik trängsel, ta hand om dina sopor, parkera rätt och bada med vett – tillsammans hjälps vi åt att skapa en fin, trygg och säker plats att njuta av!

Livboj strand

Tänk på att räddningstjänsten måste kunna ta sig fram vid olyckstillbud.

Värna om våra smultronställen

Hitta nya platser för att bada, vandra, cykla eller ha picknick och hjälp samtidigt till att minska risken för trängsel. Kanske kan du hitta en ny favoritplats i sommar? Oavsett vilken av alla platser du väljer, glöm inte att hålla avstånd till andra.

 

Med fler besökare ökar risken för slitage och skador på marken och i naturen. Kom ihåg allemansrättens grundregel ”inte störa – inte förstöra”. Är du osäker på till exempel var du får cykla i obanad terräng, var du får tälta och grilla eller när det råder eldningsförbud, kan du hitta information och detaljerade kartor här på hassleholm.se. Här hittar du också inspiration till din nästa utflykt!

 

Friluftsliv
Hässleholm Tourist Information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tips till dig som är badsugen

Vid några av våra mest populära badsjöar, Lursjön, Finjasjön och Sparrsjön, blir det under varma sommardagar trångt både på stranden och på parkeringen. Visst du att vi har 13 kommunala badplatser i Hässleholms kommun? Välj gärna någon av de mindre kända nästa gång du ska bada – här finns mycket att upptäcka!

 

Badplatser

 

Bada vettigt

Om vi hjälps åt att hålla ordning och påminner varandra om badvett, kan vi tillsammans lugnt njuta av sol och bad. Några enkla råd som gör badet säkrare:

 

 • Ha alltid sällskap med dig när du ska bada.
 • Simma längs med stranden.
 • Hoppa eller dyk inte i okänt vatten.
 • Simma inte under bryggor eller hopptorn.
 • Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.
 • Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.
 • Ta reda på var livräddningsutrustning finns.
 • Meddela alltid var du ska bada och hur länge.
 • Glöm inte att lyfta blicken från mobilen och ha uppsikt över varandra.

 

Håll koll på vattenkvaliteten

På Hav- och vattenmyndighetens webbsida finns en sammanställning över våra badsjöars vattenkvalitet, temperatur och om det förekommer alger. Här kan du också se om det finns någon avrådan från att bada i en viss sjö.

 

Hav- och Vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Välj parkering med omsorg

Tänk på framkomligheten när du ska parkera i sommar, speciellt vid våra badsjöar. Det kan vara så att räddningstjänsten behöver komma fram med en båt för att rädda någon, och då är det förödande om din bil står i vägen. Parkera på anvisade platser, cykla gärna eller samåk med bekanta så ger du plats till den som behöver.

 

Tack för att du hjälper till att hålla rent och snyggt

Under högsäsongen tömmer vi regelbundet soptunnorna och städar vid våra offentliga platser. Men med många besökare blir det snabbt smutsigt och fullt i soptunnorna. Hjälp till att hålla snyggt och fräscht – både för dig själv och den som kommer efter.

I skogar och grönområden finns det djur som lätt skadar sig på tomma aluminiumburkar, engångsgrillar och annat skräp. Är det fullt i soporna eller ingen papperskorg i närheten? Vänligen ta med dina sopor hem igen och sortera i din vanliga sophantering.

 

Hör av dig om något är fel eller trasigt

Upptäcker du något som är fel eller trasigt är vi tacksamma om du hör av dig till oss på telefon 0451-26 70 00 eller på hassleholm.se/felanmälan.

 

Felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Naturvärdar

För att underlätta för dig som besökare kommer det att finnas naturvärdar vid våra mest populära platser som Hovdala, Björkviken och Lursjön. Naturvärdarna hjälper dig med var närmaste soptunna eller toalett finns, påminner om att parkera rätt eller tipsar om andra besöksmål i närheten.

 

Trevlig sommar önskar Hässleholms kommun!