Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

EU:s digitala covidbevis

EU:s digitala covidbevis är ett dokument - digitalt eller på papper - som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. I e-tjänsten Covidbevis.se kan du från och med idag få ett bevis på vaccination.

Covidbevis för att resa enklare

Idag, den 1 juli, lanserar E-hälsomyndigheten e-tjänsten Covidbevis som är en del av EU:s arbete i återställningen av samhället efter pandemin. EU:s covidbevis syftar till att säkerställa att EU:s medborgare återigen kan utöva en av grundpelarna i EU-samarbetet; fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital över de europeiska gränserna. Covidbeviset är inte ett krav för att en person ska kunna resa utan alla EU-medborgare har en grundläggande rätt till fri rörlighet i EU och den gäller oavsett om de är vaccinerade eller inte.


Från mitten av juli ska tjänsten utökas och då går det också att få bevis på negativt Covid-test – förutsatt att företaget där du testat dig hos är uppkopplat mot E-hälsomyndigheten. Målsättningen är även att det senast den 12 augusti även ska gå att få bevis om tillfrisknande från covid-19.


Hemsidan Covidbevis.se.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Viktigt att hålla koll på nationella riktlinjer

Trots att covidbeviset kommer att bekräfta din vaccination, negativa test eller tillfrisknad från covid-19 är det viktigt att du som resenär är påläst på regler och restriktioner i landet du reser till. För att hjälpa dig att planera din resa finns EU:s hemsida och app Re-open EU där du kan du få information om de åtgärder som vidtagits i olika länder, bland annat om karantän- och testningskrav för resenärer.


Hemsidan Re-openEU.   Länk till annan webbplats.

Mer information

I EU-kommissionens uttalande om covidintyget kan du läsa mer.

EU-kommissionens uttalande. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.