Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Hässleholms kommun deltar i Skånestafetten för att inspirera till friluftsliv

I år är det Friluftslivets år i Sverige och runt om i landet genomförs insatser för att uppmärksamma och främja möjligheterna till friluftsaktiviteter. Hässleholms kommun deltar i Skånestafetten, ett initiativ från landshövding Anneli Hulthén, och allmänhet och medborgare erbjuds under några dagar att delta i en tipspromenad i Ubbalt naturreservat, Vittsjö.

Luften är fri i Ubbalt naturreservat

Friluftslivets år och kampanjen Luften är fri syftar till att öka intresset för naturupplevelser, få fler att vistas i naturen och öka kunskapen om naturen och allemansrätten. I Skåne uppmärksammas de skyddade naturområdena särskilt genom ett initiativ från landshövdingen. På cykel mellan utvalda naturreservat i Skånes 33 kommuner ska en stafettpinne transporteras och ge inspiration till aktiviteter i naturen.


Den 28 maj överlämnar representanter från Osby kommun stafettpinnen till Hässleholms kommun i Ubbalt naturreservat, öster om Vittsjö. Hässleholm representeras då av bland andra kommunalråden Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens förste vice ordförande och Lena Wallentheim (S), kommun-styrelsens andre vice ordförande.

 

Veckan därpå den 3 juni lämnas stafettpinnen under stafettens sextonde etapp vidare till kollegorna i Örkelljunga kommun vid Grytåsa strövområde.


Alla välkomnas till tipspromenad

Under veckan då Hässleholms kommun står som värd

välkomnas allmänhet och medborgare att njuta av den fina bokskogen och sjön i Ubbalt och samtidigt delta i en tipspromenad. Mellan den 29 maj och 3 juni finns tipsfrågor längs en kortare skogsslinga på Näset, cirka 2 kilometer, med frågor för både vuxna och barn. För de som har flest rätt blir vinsterna Hässleholms-valuta.

 

Vittsjö skola har fått särskild inbjudan att delta, eftersom en av huvudmålgrupperna för projektet riktar sig till skolelever, och förhoppningen är att skolpersonal och elever har möjlighet att ta del av aktiviteten.


- Detta är ett trevligt sätt att uppmärksamma möjligheterna till fysisk aktivitet utomhus med både cykling och promenader. Hässleholms kommun kan stoltsera med ett flertal fina strövområden, naturreservat och kulturmiljöer som är väl värda ett besök och jag hoppas vi kan inspirera fler av våra medborgare att se sig om på hemmaplan i sommar, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Friluftslivet har så många positiva effekter för folkhälsan och samhället på många plan så det är viktigt att vi främjar det arbetet.

 

- På senare tid har vi gjort stora insatser med uppfräschning längs Skåneleden genom att märka upp vandringslederna enligt ny skyltstandard till exempel. Den fasta bryggan vid Björkviken som är på gång är också en satsning på friluftslivet där vi uppmärksammar vikten av sjöbaden och fiskemöjligheterna, säger Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

 

- I översiktsplanen föreslås en inventering av våra naturområden, ledsystem och faciliteter kopplat till dessa, som så småningom ska mynna ut i en friluftsstrategi där vi ser på möjligheterna till vidareutveckling. Vi följer noga de regionala handlingsplaner och processer som pågår med kollegor i Skåne nordost och tycker det är viktigt att vi ser över och kopplar ihop ledsystemen inom cykling, vandring och ridvägar, menar Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

 

När Skånestafettens sista etapp avslutas i länet i september månad kommer en film med avsnitt från alla deltagande kommuner visas på Länsstyrelsens webbsida.

Skog och sjö

Ubbalt naturreservat. Foto: Helén Clargården

Mer information

Vid frågor kontakta:

Verksamhetsutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen

Carina Jönsson Lindholm

Telefon: 0451-26 73 07 eller skicka e-post
skicka e-post till Carina


Tipspromenaden i Ubbalt 29 maj - 3 juni

Skånestafetten Länk till annan webbplats.

Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.

Luften är fri Länk till annan webbplats.