Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Delta i firandet av Europadagen

På söndag den 9 maj firas Europadagen – för den europeiska freden och sammanhållningen. För att uppmärksamma detta bjuder vi in till lokala demokrativerkstäder den 26 och 27 maj. Den 10 maj arrangerar EU-kommissionen med flera en heldag av spännande seminarier, lansering av konferensen om Europas framtid och prisutdelning av Årets Europé. Välkommen att delta i firandet!

Ett collage av foton, text "Europadagen 2021".

Demokrativerkstäder

Under sista veckan i maj samlas unga i hela Europa för att diskutera Europas framtid under lokala demokrativerkstäder. Sveriges unga EU-representanter presenterar sedan resultatet av verkstäderna för EU:s toppolitiker och beslutsfattare.


Demokrativerkstäderna riktar sig till dig som bor, arbetar eller studerar i nordöstra Skåne. Ingen förkunskap krävs - kom som du är och dela med dig av dina erfarenheter av att vara ung i Europa. Du kan välja mellan att delta i en fysisk eller en digital träff. Observera att det finns ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.


Demokrativerkstad på Mötesplats Ljungdala för dig mellan 13 och 19 år

Datum och tid: Onsdag 26 maj kl. 18.00-19.30

Plats: Mötesplats Ljungdala, Trebackalånggatan 174, 281 41 Hässleholm.

Här kan du anmäla dig. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital demokrativerkstad för dig mellan 16 och 26 år

Datum och tid: Torsdag 27 maj kl. 16.00-17.30

Plats: Teams. Länk och mer information skickas innan evenemanget.

Här kan du anmäla dig.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Europadagen 2021

Måndagen den 10 maj arrangerar EU-kommissionen, tillsammans med flera organisationer, flera spännande webbinarier för att uppmärksamma Europadagen. Bland andra kommer konferensen om Europas framtid att diskuteras av EU-minister Hans Dahlgren och EU-kommissionär Ylva Johansson, och Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L), och sedan lanseras i hela Europa.

Webbinarierna kan följas på EU-kommissionens Facebook-sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Europadagen firas på årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris fem år efter andra världskriget, år 1950, föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa. Samarbetet gällde att medlemmarna skulle slå samman sin kol- och stålproduktion till en europeisk kol- och stålgemenskap (EKSG). En sammanslagning skulle göra att krig mellan de historiska rivalerna Frankrike och Tyskland blev inte endast otänkbart, utan även praktiskt omöjligt, enligt Schumandeklarationen.