Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Bakom kulisserna på biblioteket

Bibliotekens lokaler är fortsatt stängda för allmänheten tills vidare, men bakom kulisserna är verksamheten i full gång. Telefonerna går varma och febril aktivitet pågår för att få fram reserverad media och lämna ut böcker på beställning. Det erbjuds även take away-bokkassar, trådlösa utskrifter och varierande digitala alternativ.

Stängt men ändå tillgängligt

– Låt inte den stängda dörren avskräcka, biblioteket finns kvar där bakom som vanligt. Vi som arbetar här ser verkligen framemot att kunna öppna dörrarna igen, säger Mia Dimblad, bibliotekarie.


Under de 4-7 timmar som telefonlinjerna är öppna under en dag på stadsbiblioteket inkommer mellan 70-100 samtal. Utöver samtalen inkommer även ett stort antal beställningar och reservationer per e-post. En av anledningarna till att det finns en begränsad tid för telefonservice är att flera ur personalen ska arbeta hemifrån ett par dagar i veckan för att minska risken smittspridning. Kollegor från biblioteksfilialerna kan heller inte komma in och tjänstgöra på stadsbiblioteket, då man även på filialerna jobbar för fullt med att svara i telefon och lämna ut böcker.


Personalen som tar emot samtalen ser hur viktig telefonservicen är för medborgarna.

– I telefonsamtalen till biblioteket märker vi nu att många längtar efter mänsklig kontakt. Mellan frågor kring böcker och öppettider kommer berättelser om hur man tacklar sin karantän och vardag, säger Mia Dimblad, och fortsätter – Många har hittat tillbaka till läsning och böcker. De vill förnya sitt lånekort eller skaffa ett nytt, inte minst för att kunna låna och testa e-böcker. Det finns stor tacksamhet för servicen under Corona och inte minst visar det hur mycket biblioteket betyder för många.


Ny barnavdelning och digitala omställningar

Det tomma biblioteket har snabbat på renoveringen av barn- och ungdomsavdelningen på stadsbiblioteket. Renoveringen har kunnat ske med mindre påverkan på verksamheten. Samtidigt har personalen fått möjlighet att gå igenom mediesamlingarna, flytta, städa och gallra på hyllor. Digital fortbildning är ett annat fokus och biblioteken arbetar även med att bli mer tillgängliga digitalt överlag och dela med sig med boktips och instruktions- och inspirationsfilmer.


Skyltfönster, take away och utskrifter

Stadsbibliotekets stora fönster mot Järnvägsgatan och Andra Avenyn fungerar i nuläget som ett skyltfönster. Där kan man ta del av många av de nyaste böckerna och inte minst de mest populära kortidslånen, som man nu kan låna i 14 dagar istället för 7.


Som vanligt kan man reservera media på snokabibliotek.se och sedan hämta ut enligt överenskommelse. Men nu när man inte kan komma in i biblioteken kan man även be personalen att plocka ihop en take away-kasse med böcker. Utlånat och klart kan man sedan hämta och bära hem överraskande och intressant läsning.


En möjlighet att trådlöst få utskrifter på sina dokument på stadsbiblioteket har också smugit igång. Via hemsidan Länk till annan webbplats. kan man skicka in dokument som man vill skriva ut och efter överenskommelse via telefon hämta ut dem. Betalning gör man i första hand via Swish.


Snokabibliotek.se Länk till annan webbplats.

Hässleholms Stadsbibliotek

Hässleholms Stadsbibliotek