Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Trafikverket presenterar möjliga sträckningar för ny stambana Hässleholm-Lund

Trafikverket planerar för en ny dubbelspårig stambana mellan Stockholm och Malmö. Först ut i södra Sverige blir sträckan mellan Hässleholm och Lund. Nu har arbetet nått punkten då det finns förslag på var järnvägen kan gå. Trafikverket bjuder in till samråd där du kan lämna dina synpunkter.

Snabbare resor och mer utrymme

Mellan Hässleholm och Lund planerar Trafikverket för en cirka 70 kilometer ny dubbelspårig stambana med hastigheten 320 kilometer i timmen för fjärrtåg och 250 kilometer i timmen för snabba regionaltåg.

 

Den nya järnvägen kommer att ge snabbare resor i södra Sverige och bidrar till att avlasta Södra stambanan. När hela den nya stambanan mellan Stockholm och Malmö är färdigbyggd kommer restiden mellan orterna att vara avsevärt kortare. Möjligheten att köra mer gods på järnväg ökar också då det frigörs utrymme på Södra stambanan.

 

Tyck till i digitalt samråd

Under perioden 20 januari – 16 mars genomförs projektets tredje samråd för den utredning som ser över var man bäst placerar järnvägen mellan Hässleholm och Lund. Trafikverkets syfte med samrådet är att informera om projektet, att visa upp de förslag till lokaliseringsalternativ som tagits fram och att få in synpunkter på förslagen.

 

På grund av rådande pandemi genomförs samrådet digitalt. På projektets webbplats finns en interaktiv karta där det går att lämna synpunkter och det kommer att finnas presentationer som visar hur lokaliseringsalternativen tagits fram.

 

Sista dag att lämna synpunkter är den 16 mars.

 

Missa inte frågestunderna!

Utöver detta hålls fyra digitala frågestunder, med möjlighet att ställa frågor till projektets medarbetare.

 

De digitala frågestunderna hålls:

  • 10 februari klockan 12-13 samt klockan 18-19
  • 2 mars klockan 12-13 samt klockan 18-19

Läs mer om de digitala frågestunderna på Trafikverkets webbplats.