Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Europaforum Hässleholm lanserar 2020 års program

Programmet för årets Europaforum Hässleholm är nu klart och arrangemanget kommer att direktsändas från både Hässleholm och Stockholm den 27 november. Årets digitala Europaforum kommer att innehålla ett europeiskt eftersnack om det amerikanska valet, diskussioner om det europeiska samarbetet under den rådande coronapandemin och samtal om flera aktuella europeiska frågor.

Loggan för Europaforum Hässleholm

Brännande frågor i annorlunda format

-I årets Europaforum Hässleholm strävar vi efter att, som alltid, lyfta EU-dimensionen i de mest brännande och aktuella politiska frågorna. Årets digitala program är fullspäckat med namnkunniga politiker, journalister och sakkunniga som kommer att ge sina perspektiv på de samhällsutmaningar vi står inför. Vi är glada över att kunna presentera programmet och över den bredd av expertis våra talare representerar, och hoppas att många hässleholmare kommer välja att besöka oss även om det i år blir i ett annorlunda format, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm.


Förmiddagen sänds från Kulturhuset

Den 27 november inleds årets Europaforum Hässleholm med ett välkomsttal av Douglas Roth (M), kommunfullmäktiges ordförande. Härefter följer ett panelsamtal om EU och Covid-19 där Jörgen Hettne, föreståndare för Centrum för Europaforskning på Lunds universitet, inledningsvis beskriver vilka befogenheter EU har inom hälso-och sjukvårdsfrågor. Johan Wessman, VD på Öresunds-institutet och Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) diskuterar sedan det europeiska samarbetet i coronapandemins spår.


Ginna Lindberg, USA-kommentator på Sveriges Radio, Elizabeth Walentin, expert på amerikansk politik, Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S) och Maria Strömvik, biträdande föreståndare för Centrum för Europaforskning på Lunds universitet, deltar i dagens andra programpunkt ”Amerikanska valet - ett europeiskt eftersnack”. Gästerna kommer att spåna i hur valet av Joe Biden kan påverka EU:s och USA:s framtida relationer och ger en tillbakablick över USA:s tidigare presidenter och deras relation till Europa.


Förmiddagens panelsamtal direktsänds från Kulturhuset i Hässleholm och modereras av Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan. Elever från Internationella programmet på Hässleholms Tekniska skola (HTS) kommer att delta som publik på Kulturhuset och ställa frågor till talarna, i den utsträckning restriktionerna tillåter.

 

Heléne Fritzon, politisk debatt under Europaforum 2019.

Heléne Fritzon, politisk debatt under Europaforum 2019.

Heidi Avellan

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, modererar under förmiddagen.


Stockholm direktsänder på eftermiddagen

Programmet under eftermiddagen direktsänds från Europahuset i Stockholm. Det första samtalet om EU:s klimatpolitik modereras av Annika Wäppling Korzinek, biträdande chef för Europeiska kommissionens kontor i Sverige. Panelen består av Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Jytte Guteland (S), Mats Engström, senior rådgivare på Sieps samt Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissions kontor i Sverige.


Dagens sista programpunkt handlar om EU:s långtidsbudget i ett samtal mellan Europaparlamentarikerna Jakop Dalunde (MP) och Jessica Stegrud (SD), Anna Södersten, forskare i juridik, Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi från Sieps samt Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissions kontor i Sverige. Modererar gör Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

 

Jakob Dalunde

Europaparlamentarikern Jakob Dalunde (MP) deltar på eftermiddagen.

 

-Europaforum Hässleholm har arrangerats årligen sedan 2003 och är ett unikt tillfälle att föra samman aktuella frågor inom EU-samarbetet och andra internationella frågor till ett lokalt perspektiv och vår vardag i Hässleholms kommun. Mötet mellan medborgare och beslutsfattare är traditionellt en viktig del av evenemanget, som vi i år hoppas kunna åstadkomma i ett digitalt format, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.


Hur kan allmänheten delta?

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till Europaforum, men i år till digitala sändningar via sociala medier. Forumets seminarier kommer att kunna följas på både Youtube och Facebook. Ingen föranmälan krävs och länkar till sändningen kommer finnas på vår hemsida www.eu-forum.selänk till annan webbplats. Program och talare uppdateras kontinuerligt.


Arrangemanget genomförs av Hässleholms kommun i samarbete med EU-kommissionen i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps), Europa Direkt Hässleholm och Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.  

Mer information

Europaforum Hässleholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Årets program 2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Kontakt:

Freja Hagsund, Projektledare Europaforum

Tel 0721-93 60 55

skicka e-post till Freja