Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Samtal med en utbytesstudent, del 2

Under oktober månad har den europeiska kampanjen Time to Move varit igång. Kampanjens syfte har varit att informera ungdomar om möjligheterna till studier, volontärarbete, praktik eller jobb utomlands. För att uppmärksamma detta har vi intervjuat en tidigare utbytesstudent för att höra om hennes upplevelser och erfarenheter av att studera utomlands med Erasmus+.

Första intrycket av Sverige

Irene hade ett väldigt gott första intryck av Sverige, men hon upplevde ändå lite av en kulturchock när hon anlände.

- Jag minns första dagen jag anlände och korsade bron från Köpenhamn till Malmö och såg landskapet. I södra Spanien är det ganska torrt och inte direkt några grönområden, men nu var allt grönt! Så mitt första intryck var att det var en helt annan värld jag kommit till. Sen insåg jag också efter de första gångerna som jag besökte butiker att människor var väldigt respektfulla, och jag upplevde att det var lugnare och fanns en större tillit.

Europeiska språkdagen 2018

Under Irenes utbytesår deltog hon i Europa Direkts firande av den Europeiska språkdagen på Degebergaskolan, söder om Kristianstad.

- Det var en fantastisk dag! Jag ville lära ut spanska språket utomlands så det var ett perfekt tillfälle att se hur spanskaundervis-ningen såt ut i Sverige. Det var fantastiskt att få visa eleverna var jag kommer ifrån och lära dem om mitt språk, kultur, mat och om våra högtider. Att lära sig ett språk handlar inte bara om ordkunskap eller grammatik, utan det handlar om allt i ett land. Så det var också ett bra tillfälle för eleverna att få lära sig mer utöver det som står i böckerna som man läser i skolan.

Framtidsplaner

Eftersom Irene läser till lärare är hon intresserad av att flytta tillbaka till Sverige och lära ut spanska här.

- Nu när jag snart är klar med min utbildning hade jag gärna velat komma tillbaka till Sverige. Mitt framtida mål är att undervisa i spanska utomlands och när jag deltog under den Europeiska språkdagen såg jag att många är intresserade av att lära sig spanska i Sverige. Jag tycker om landet, människorna, vädret och allt. Jag känner också redan till det, så jag tänker "Varför inte Sverige?!"

Vi håller med, och hoppas att vi får se Irene på en svensk, och kanske skånsk, skola någon gång i framtiden!


Bli utbytesstudent du med!

Är du också intresserad av att åka på en utbytestermin? Fråga gärna oss på Europa Direkt eller ta kontakt med studievägledaren på din skola för att höra mer om dina möjligheter till utbytesstudier.

Mer information

Erasmus+ är ett utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera utomlands mellan 3–12 månader. Du kan kostnadsfritt plugga på ett universitet i Europa som har avtal med ditt svenska universitet eller högskola och om du har studerat minst ett år.

Studera.nulänk till annan webbplats kan du läsa mer om Erasmus+.