Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2020-11-04 16.22

Samtal med en utbytesstudent, del 1

Under oktober månad har den europeiska kampanjen Time to Move varit igång. Kampanjens syfte har varit att informera ungdomar om möjligheterna till studier, volontärarbete, praktik eller jobb utomlands. För att uppmärksamma detta har vi intervjuat en tidigare utbytesstudent för att höra om hennes upplevelser och erfarenheter av att studera utomlands med Erasmus+.

Foto på Irene Ramon sittande framför Högskolan Kristianstad.

Utbytesstudenten Irene Ramon vid Högskolan Kristianstad.

Att studera utomlands med Erasmus+

Europa Direkt Hässleholm har samtalat med Irene Ramón, en 22-årig student ifrån Alicante, Spanien, över en digital fika. Just nu studerar Irene till förskole- och grundskolelärare vid universitetet i Murcia och utöver studierna ger hon engelska- och spanskalektioner. Under sitt tredje år på universitetet beslutade hon sig för att åka på ett helt utbytesår med Erasmus+ till Kristianstad Högskola. Irene var student i Sverige augusti 2018 – juni 2019.

 

Som utbytesstudent såg Irene möjligheten att skaffa sig internationell erfarenhet, öva sin engelska och träffa människor från hela världen. Hennes förstaval var egentligen Storbritannien för hon ville förbättra sin engelska, men den platsen gick till en vän, och Irene fick Sverige som andraval. Hon förväntade sig inte att alla skulle tala så bra engelska i Sverige, vilket hon till sin stora förvåning upptäckte när hon väl kom hit.

- När jag fick en plats som student i Sverige började jag söka information om landet på internet och tänkte att jag skulle ge det en chans. Det visade sig vara det bästa beslutet jag gjort och min upplevelse blev fantastisk!

Möte mellan personer från skilda kulturer

Irene skrev sin kandidatuppsats om interkulturella miljöer, vilket betyder mötet mellan personer från skilda kulturer, med skilda modersmål och levnadsregler, samt ömsesidig förståelse dem emellan. Hon upplevde detta som det bästa med sin utbytestermin.

- Jag trodde först att det bara fanns svenskar i Sverige men det fanns istället en blandning av folk. Eftersom jag var en Erasmus-student omgavs jag av en stor interkulturell miljö, och på högskolan fanns där många internationella studenter, vilket jag inte förväntade mig. Jag tycker att det är väldigt bra och berikar Sverige.

Stora skillnader mellan Spanien och Sverige

De största skillnaderna med att bo och plugga i Sverige jämfört med Spanien är många tycker Irene.

Allt! Jag tänkte faktiskt på detta häromdagen. Det var helt annorlunda vilket var ganska chockerande för mig i början. Till att börja med så var det svenska vädret en stor skillnad från södra Spanien. Jag hade aldrig sett snö innan jag kom till Sverige!

Irene upplever att man i Sverige uppskattar de små sakerna som att gå ut i naturen, medan den spanska livsstilen är mer hastande. I Sverige är det lugnt och rent. Miljön tas väl omhand och hon blev positivit överraskad över hur mycket vi återvinner.


Gällande studierna menar Irene att det är mer flexibilitet i Sverige då det är friare vilka kurser studenterna kan välja att läsa. Klasserna i Sverige är mindre, vilket lämpar sig bättre till studenternas behov.


I del 2 får du veta mer om Irenes utbytestermin, hennes första intryck av Sverige och vad hon har för framtidsplaner.

Mer information

Erasmus+ är ett utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera utomlands mellan 3–12 månader. Du kan kostnadsfritt plugga på ett universitet i Europa som har avtal med ditt svenska universitet eller högskola och om du har studerat minst ett år.

Studera.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om Erasmus+.