Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Oroligheter i Belarus

Belarus, ibland även kallat ”Europas sista diktatur”, har sedan början av augusti skakats av oroligheter efter senaste presidentvalet där den redan sittande presidenten Aleksander Lukasjenko utropades som segrare. Folket i Belarus har höjt sina röster mot Lukasjenko och den rådande regimen samt mot valresultatet som dömts ut som falskt. I denna första del av två, ger vi en inblick i vad som skett i landet.

Foto på protester i Minsk. En folksamling syns, och ett plakat med texten "Lukashenko is not our president", på svenska: Lukashenko är inte vår president.

Foto: Pexels.com

Starkt motstånd mot regimen

Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994, och utländska valobservatörer har inte klassat presidentvalen i landet som fria eller rättvisa sedan 1995. I år var det dags för ett nytt presidentval och den 9 augusti begav sig folket i Belarus till vallokalerna för att rösta. Utgången blev en storslagen vinst för Aleksander Lukasjenko som enligt siffrorna fick ca 80 % av folkets stöd i valresultatet.


På grund av stark misstro till valets legitimitet bröt sedan massprotester ut i huvudstaden Minsk och andra städer. Protestanterna tog sig ut för motsätta sig ett val de ansåg vara präglat av valfusk och för att Lukasjenko ska avgå. Väl ute på gatorna blev protestanterna bemötta med hårt motstånd av polis och det inkom vittnesmål om våld i form av vattenkanoner, chockgranater och tårgas som använts mot civilbefolkningen. Under de senaste protesterna uppges runt 100 000 människor ha samlats på gatorna i Minsk.


Oppositionen lämnar landet

Flera ur den Belarusiska oppositionen har blivit tvungna att lämna landet på grund av hot om fängelsestraff. Svetlana Tichanovskaja som var den främsta motståndaren till Lukasjenko i valet, lämnade in ett klagomål på valresultatet och blev därefter frihetsberövad i flera timmar tills hon sen flydde till Litauen. Tichanovskaja sitter för närvarande där i exil.


Ytterligare två framträdande kvinnor inom oppositionen, Veronika Tsepkalo och Olga Kovalkova, har valt att lämna Belarus efter valet och är just nu i Polen. En annan oppositionsledare, Maria Kolesnikova, är den senaste till att bli gripen och sitter nu fängslad i Minsk. Hon anses vara en fara för nationell säkerhet eftersom hon misstänks för att ha försökt ta över makten i landet och motsatte sig att bli bortförd ur landet till Ukraina.


Hur ser det ut idag?

Lukasjenko sitter tills vidare kvar vid makten och hävdar att på grund av oroligheterna så är han den enda kapabla personen att hantera landet just nu. EU och flera internationella aktörer har gjort uttalanden till stöd för det Belarusiska folket och fördömt Lukasjenko och den statliga säkerhetsapparatens agerande.