Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Oroligheter i Belarus, del två

Sedan den 9 september har det varit massprotester i Belarus till följd av presidentvalet där president Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994. På grund av misstänkt valfusk och stor vilja till förändring i landet har en stor del av befolkningen samlats för att få sina röster hörda. I denna del av två, dyker vi in i hur den Europeiska unionen ställer sig i frågan.

EU:s utrikeschef Josep Borrell står vid ett talarpodium. Han har svart kostym och glasögon.

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Foto: Europeiska Unionen.

Valet var varken fritt eller rättvist

Den 11 augusti släpptes ett uttalande av EU:s utrikeschef på Europeiska unionens vägnar om presidentvalet i Belarus.

- EU har noga följt utvecklingen inför presidentvalet. Under valkampanjen har det belarusiska folket visat sin vilja till demokratisk förändring. Valet var däremot varken fritt eller rättvist, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i uttalandet.

Borrell sade ytterligare att polisbrutaliteten gentemot befolkningen är oacceptabel och att EU fortsatt stödjer ett demokratiskt Belarus. Han varnade för att uteblivna framsteg vad gäller mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen kan leda till att relationen mellan EU och Belarus försämras.


EU på folkets sida

Andra EU-profiler som uttryckt sig är Ursula von der Leyen, ordförande i den Europeiska kommissionen, som twittrade:

- Folket i Belarus vill ha förändring. Och de vill ha det nu. De kräver frisläppandet av alla olagligt fängslade personer och att de ansvariga för polisbrutalitet blir åtalade. De vill ha demokrati och ett nytt presidentval. EU står på folkets sida i Belarus.

EU erkänner inte valresultatet

I ett extrainsatt videomöte den 14 augusti med EU- ländernas utrikesministrar kom man överens om att EU inte erkänner valresultatet som presenterades av myndigheterna i Belarus. I ett officiellt uttalande deklarerade de sitt gemensamma fördömande mot våldet som begåtts mot protestanterna, samt att de enats om att införa sanktioner mot enskilda personer som bär ansvar för det våld, förtryck och valfusk som skett i Belarus. EU kräver ett frisläppande av alla de orättvist och olagligt arresterade i samband med protesterna och uppmanar de statliga myndigheterna i Belarus att stoppa våldsamheterna som utövas mot civilbefolkningen.