Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Tyskland tar över ordförandeklubban i EU

Tyskland är sedan i onsdags ordförande i EU:s ministerråd som samlar medlemsländernas regeringar. Högst upp på den tyska agendan står hanteringen av coronakrisen och dess ekonomiska konsekvenser.

Ministerrådets logotyp bredvid logotypen för Tysklands ordförandeskap, som är format som ett blått evighetstecken.

Foto: EU2020.de

Covid-19, budget och Brexit

Europeisk suveränitet och EU:s relation till Kina skulle vara högst upp på agendan men Tyskland fick snabbt ändra sina prioriteringar för ordförandeskapet på grund av Covid-19. En gemensam bekämpning av pandemin och återhämtning efter coronakrisen är nu i fokus.

– De stora prioriteringarna är att bekämpa pandemin, krishantering, exitstrategi och naturligtvis återhämtning, säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss.

Återhämtningen handlar om en uppgörelse om budgeten för de kommande sju åren och en återhämtningsfond som ska ge bidrag till coronadrabbade länder – ett ekonomiskt paket på totalt 1 850 miljarder euro. Sverige tillsammans med Nederländerna, Österrike och Danmark är motståndare till EU-kommissionens förslag om en återhämtningsfond.


Andra prioriterade frågor under ordförandeskapet är Brexit, klimat och digitalisering. I en kort film om Tysklands ordförandeskap beskrivs alla prioriterade frågor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Trion Tyskland, Portugal och Slovenien

Ordförandeskapet roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad. Från den 1 juli till den 31 december 2020 håller Tyskland i ordförandeklubban vilket innebär att alla möten i ministerrådet, Coreper och arbetsgrupper leds av tyska ministrar, diplomater eller tjänstemän.


De medlemsländer som har ordförandeskapet har ett nära samarbete i en grupp om tre medlemsländer. Den nuvarande trion består av Tyskland, Portugal och Slovenien. Trion sätter upp långsiktiga mål och en gemensam agenda med de frågor som rådet kommer att ta upp under en 18-månadersperiod. Utifrån dessa mål tar varje land fram ett utförligt program för sin 6-månadersperiod.

Mer information

Ordförandeskapet i Europeiska Unionens Råd, även kallat ministerrådet, ska driva rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt, säkra kontinuiteten i EU:s agenda samt se till att lagstiftningsprocesserna sker på ett ordnat sätt och att medlemsländerna samarbetar.

 

Läs mer om vad ordförandeskapet innebär på Europeiska Unionens Råds hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.