Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Nu firar vi Hässleholmsdepån!

Hässleholmsdepån, en toppmodern tågunderhållsdepå för Öresundståg, står nu klar i Kärråkra strax utanför Hässleholm. Detta firas med en invigning tillsammans med bland andra Johan Wester, Region Skåne och Öresundståg, som du kan följa via webben.


Positivt för kollektivtrafiken och Hässleholm

- Hässleholmsdepån är en välkommen satsning som stärker vår roll som knutpunkt, skapar nya jobb i regionen och underlättar tågresandet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).


På depån finns bland annat verkstad, städplattformar, lackeringsbox, tvätt, hjulsvarv och totalt 9 km spår - allt för att se till att tågen är hela och rena. Hässleholms geografiska läge gör att depån är placerad mitt i Öresundstågssystemet. Ett tillgängligt och effektivt underhåll ska bidra till en mer pålitlig tågtrafik.


- Den nya depån i Hässleholm betyder mycket för den skånska kollektivtrafiken. Underhållet av Öresundstågen kommer att gå betydligt snabbare nu, och dessutom vara billigare. Jag är också glad för alla nya jobb som depån innebär, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.


Jobbmöjligheter

Hässleholmsdepån innebär upp till 150 nya arbetstillfällen, där en stor del består av tågtekniker.


- Nya arbetstillfällen gynnar hässleholmarna såväl som skåningarna. Ja, egentligen fler än så, med tanke på att man kan pendla hit med tåganslutningar i flera riktningar, säger Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens vice ordförande.


Tågtokiga?

Knutpunkt, tågteknikerutbildning, modelljärnväg, Skånetrafikens huvudkontor och nu underhållsdepå - varför är Hässleholm så förtjusta i tåg?


- Jag vet inte om vi är mer förtjusta i tåg än någon annan, men vi ser tågets fördelar med hållbara transporter och resor. Och Hässleholm utvecklas med järnvägen, från när samhället växte fram utmed södra stambanan till dagens planering för en ny generation järnväg, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande.


Välkommen på invigning!

Invigningen sänds via Hässleholmsdepåns webbplats fredagen den 29 maj klockan 11.00. Kan du inte just då går det fint att ta del av den i efterhand.


Hässleholmsdepåns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.