Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Europadagen

Den 9 maj uppmärksammas freden och sammanhållningen i Europa med en gemensam dag i hela EU. På Europa Direkt Hässleholm delar vi med oss av berättelser om vad EU har betytt för invånarna i Skåne.

Europadagen 2020

Vad betyder EU för dig?

Under hela denna veckan den 4-9 maj sprider Europa Direkt berättelser från invånare i Skåne om hur EU har påverkat samhället.


Håll utkik på våra sociala medier för att bland annat lyssna på:

  • Projektkoordinator Sofia Stridsberg som berättar om en förstudie som handlar om hur Hässleholm kan utvecklas som infrastrukturell nod. Förstudien finansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden.
  • Iryna Tupalo från Ukraina som delar med sig av sina erfarenheter från att arbeta som volontär i nordvästra Skåne via Europeiska solidaritetskåren.
  • Bibliotekschef Anette Mjöberg och bibliotekarie Catrin
    Af Malmborg i Hässleholms kommun som berättar om integrationsprojektet ELAINE som finansierats av den europeiska socialfonden.

…och fler spännande berättelser.

 

Lyssna på oss här:


Tillsammans genom krisen

Fredagen den 8 maj arrangerar EU-kommissionen, tillsammans med flera organisationer, tre spännande webbinarier för att uppmärksamma Europadagen. Bland annat kommer det att hållas ett framåtblickande seminarium om EU och coronakrisen med EU-minister Hans Dahlgren,
EU-kommissionär Ylva Johansson och tidigare EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Margot Wallström.


Webbinarierna kan följas via länken nedan eller på EU-kommissionens facebook.

Webbinarier och hela programmet den 8 maj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Varför firas Europadagen den 9 maj?

Den 9 maj är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris fem år efter andra världskriget, år 1950, föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa. Samarbetet gällde att medlemmarna skulle slå samman sin kol- och stålproduktion till en europeisk kol- och stålgemenskap (EKSG). En sammanslagning skulle göra att krig mellan de historiska rivalerna Frankrike och Tyskland blev inte endast otänkbart, utan även praktiskt omöjligt, enligt Schumandeklarationen.