Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Det blir utspring för årets studenter

studentbild från 2019

Glädjande nyheter för årets avgångselever. Hässleholms kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer till gymnasieskolor om hur studentavslutningen kan genomföras. Det innebär att vi kan genomföra en anpassad variant av det klassiska utspringet. För 1:or och 2:or genomförs ingen skolavslutning.

Fredagen den 12 juni är avgångselevernas dag och det blir ett anpassat studentfirande på Hässleholms tre gymnasieskolor. 1:or och 2:or samt årskurs 3 på Norrängsskolan får stänga ner sina datorer på torsdagen den 11 juni för att sen hålla sommarlov utan skolavslutningsceremonin i skolan.

–Vi förstår att eleverna är besvikna. Men det är bra att vi kan hitta former för att fira avgångsklasserna, säger Jan Zettergren, rektor på Hässleholms Tekniska skola, HTS.

 

Hässleholms Tekniska skola, Jacobsskolan och Norrängsskolan kommer att ordna en anpassad variant av det klassiska utspringet för årets studenter.

–Vi kommer att plocka in studenterna klassvis eller gruppvis efter ett rullande schema. På så vis sprider vi ut elever och besökare under dagen och undviker att det blir stora klungor av människor, säger Pär Hansson, rektor på Norrängsskolan.

 

Det ska bli en minnesvärd dag trots restriktioner

Klasserna träffas på skolan. Det blir fika, ceremoni, stipendie- och betygsutdelning tillsammans med klassen och eleverna springer ut med sin klass eller grupp utspritt under dagen. Varje elev får lov att ta med sig 2 friska anhöriga som får möta upp utomhus för att titta på utspringet. Personer i riskgrupper tex. äldre släktingar ombeds att inte närvara vid utspring.

 

–Det kommer att bli en minnesvärd dag för våra elever med precis allt det härliga som en student ska innehålla. Det blir firande, mat, skratt och upptåg. Men vi håller nere folksamlingarna för att minska smittorisken, säger Mikael Lennartsson, rektor Jacobsskolan.

 

På plats kommer skolorna göra det möjligt att hålla avstånd men lämnar också stort ansvar till besökare att hålla avstånd och lämna skolgården när utspringet är över.

 

Elever besvikna men har något att se fram emot

Representanter för skolornas elevkårer deltog under måndagen på möte med rektorer på gymnasieskolorna, gymnasiesärskolan, förvaltningschef och verksamhetschef för gymnasieskolorna. Eleverna framförde besvikelse över att det inte blir det vanliga stora utspringet och flakkortege men att de gör det bästa av situationen.

 

–Man får göra det bästa av det här, det går inte att rubba men vi tänker om och har nu något att längta till, säger Per-Anton Persson från Hässleholms Tekniska skola som tillsammans med sina skolkamrater Tuva Sedin och Vera Kvist kände besvikelse över att det inte blir som vanligt i år.

 

–Det ger hopp. Känns bra att det blir ett utspring. Klart att det är synd att vi går miste om studentveckorna men vi känner glädje att det blir studentfirande, säger Maja Nilsson & Felicia Broberg från Jacobsskolan.


Elever och vårdnadshavare får information från sin skola om schema för ceremoni och utspring.