Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Ungerns nya coronakrislag kritiseras starkt

Ungerns nya coronakrislag har väckt starka reaktioner, inte minst bland det europeiska partiet EPP. Nu riskerar det ungerska regeringspartiet FIDESZ att uteslutas.

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister. Foto: EPP.

Den nya coronakrislagen

Viktor Orbán och hans parti FIDESZ har haft makten i Ungern sedan valet år 2010. Flera politiska partier i Europaparlamentet har utryckt oro över den politiska utvecklingen med bristande rättsstatlighet i Ungern.

 

Den 30 mars godkände det ungerska parlamentet en ny coronakrislag, vilket orsakade starka reaktioner bland annat från partier inom European People's Party (EPP) - den partifamilj FIDESZ tillhör. Det är främst två delar av den nya lagen som skapar oro:

  • Ingen tidsgräns för lagen. Orbán har därmed fått större befogenheter utan en tidsram eller ett slutdatum. Ett exempel är att FIDESZ inte behöver parlamentets godkännande för att besluta om nya lagar.
  • Individer kan fängslas om de är skyldiga till spridning av desinformation. Pressfriheten har starkt begränsats sedan Orbáns parti kom till makten och det finns en rädsla att det nu kommer vara lättare för regeringen att tysta oppositionsgrupper genom att använda coronapandemin som en ursäkt.

 

Kritik riktas mot FIDESZ

Den 2 april skickade flera EPP-partier, bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, ett gemensamt brev till partifamiljens ordförande Donald Tusk. I brevet kritiserar de Orbán och FIDESZ och önskar ett uteslutande från EPP.

- Det här är en tydlig inskränkning av den liberala demokratins grundprinciper och Europas värderingar, skriver de 13 EPP-partierna till Donald Tusk.

Flera partigrupper har också riktat kritik mot Ungerns nya krislag.

- Med dessa beslut så ser Orbán efter sina inhemska intressen genom att använda folkhälsa som en ursäkt. Oavsett omständigheterna kan ingen regering tillåtas införa obegränsade befogenheter, säger Iratxe Garcia, ordförande för den europeiska socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet (S&D).