Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande:
-Vi behöver hjälpas åt för att ta oss framåt

Coronaviruset har vänt upp och ned på både din och min vardag. Det är en ovan situation och jag förstår att det är många som är oroliga och har det svårt just nu. Kanske är du äldre och har fått begränsa dina sociala kontakter. Kanske är du anhörig till någon i en riskgrupp. För egen del undviker jag att träffa min 88-åriga mamma som bor ensam. Det är svårt att inte kunna vara tillsammans med nära och kära, men vi får hjälpas åt att ta oss igenom det här. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar, var och en.

Det är ingen som säkert vet hur länge situationen med coronaviruset kommer att påverka vår vardag och våra arbeten. Men tillsammans kan vi minska risken för smittspridning. Vid det här laget tror jag att vi alla känner till vad vi behöver göra. Vi ska hålla avstånd till varandra på offentliga platser, vi stannar hemma när vi är sjuka och vi tvättar våra händer. Jag vet och förstår att det är mycket som blir annorlunda, men gå inte på den där festen och undvik kollektivtrafik i rusningstid. Träna utomhus, vi behöver frisk luft och vi mår bra av att röra på oss.

 

Kanske kan du och dina nära träffas digitalt och ta en fika på distans, via video. Det gäller att vara kreativa och komma på olika sätt för hur vi kan vara nära ändå. Vi måste hålla ut och hjälpas åt i detta. Det är ditt ansvar och det är mitt ansvar.

 

Handla lokalt

I kommunen har vi många små företag som just nu också har det tufft. Det lokala näringslivet och föreningslivet är en viktig del av vårt samhälle. Vi som kommun behöver nu vara kraftfulla för att hjälpa till där vi kan. Vi ser över det stödpaket som vi har tagit fram för att minska effekterna kring coronaviruset för att se hur vi kan komplettera det. En insats vi alla kan göra är att handla av våra lokala företag. Nu behöver vi hjälpas åt.

 

Kommunen arbetar vidare

Inom kommunen är många verksamheter påverkade och vi förbereder oss på att situationen kan pågå under en längre tid. Vi jobbar för att minska påverkan på samhällsviktiga verksamheter. Kommunens krisledningsstab är aktiverad eftersom vi behöver samordna oss kring de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Ett annat syfte med staben är att få en gemensam bild av läget i kommunens förvaltningar och bolag.

 

Vi arbetar tillsammans och tar oss framåt genom olika lösningar. Omsorgsförvaltningen är mest påverkad av situationen med coronaviruset. Det är ett svårt läge men jag har fullt förtroende för att alla, trots detta gör så gott de kan. Det viktigaste är att vi skyddar våra äldre, som är de mest sårbara.

 

Skolan har också många utmaningar i detta. Jag är imponerad av hur verksamheterna anpassar sig med barnens och elevernas bästa för ögonen.

 

Var rädd om dig

Till dig som är äldre än 70 år vill jag säga att jag förstår att det är tufft, men du behöver vara väldigt försiktigt en tid framöver. Var rädd om dig. Ta hjälp av en anhörig att handla mat, mediciner och annat nödvändigt, så att du undviker att utsätta dig för smittrisk. Vi måste alla vara uthålliga i detta och det tar på våra krafter, men vi hjälps åt. Vi tar oss framåt tillsammans.

 

Lars Johnsson (M),

kommunstyrelsens ordförande

Bild på Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i mörkgrå tröja och grå kavaj.

Var rädd om dig och dina nära, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Exacta Creative