Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

EU mot desinformation om coronaviruset

Det sprids både desinformation och rykten om coronaviruset. Enligt EUvsDisinfo, EU:s enhet mot falska nyheter och desinformation, är främst ryska källor ansvariga för desinformationen. Falsk information delas även genom ryktespridning.

EUvsDisinfo

EUvsDisinfo

Påverkan från ryska källor

EUvsDisinfo uppger att den ryska strategin går ut på att sprida motsägelsefulla, förvirrande och felaktiga uppgifter för att göra det svårare för myndigheter att nå ut med sin kommunikation om pandemin. Ryssland nekar till anklagelserna.

- Det officiella ryska svaret är att de tar avstånd från det och säger att det inte är de. Men när vi pratar om desinformation, myter och falsk information om coronaviruset så betonar vi alltid att källorna finns antingen i Ryssland, eller så kan de knytas till tjänster som är eller har varit Kremlvänliga, säger Peter Stano, EU-kommissionens talesperson för utrikesfrågor.

Några av de falska uppgifter som spridits om coronaviruset är:

  • Coronaspridningen kontrolleras av de stora läkemedelsföretagen som vill tjäna mer pengar – ryska nyhetsbyrån Ria-Fans tv-kanal Fan-TV, den 29 januari.
  • Internationella medier utnyttjar coronaviruset för att flytta uppmärksamheten från obekväma ämnen som till exempel brexit – ryska nyhetssajten Sputniks spanska utgåva, den 6 februari.
  • Viruset spreds av USA:s militär från ett hemligt kinesiskt laboratorium för att hämnas på kineserna – ryska tv-kanalen Ren TV, den 8 februari.


Ryktespridning

- Vi ser mycket, både desinformation och felaktig information kring det nya coronaviruset, den sprider sig brett och är mycket allvarlig, säger Johannes Bahrke, EU-kommissionens talesperson inom digital ekonomi, forskning och innovation.

Samtidigt påpekar Johannes Bahrke att majoriteten handlar om falsk information som sprids av allmänheten. Myndigheterna i Sverige ser inga tecken på påverkan från främmande makt, men falska rykten och spekulationer florerar kring viruset.

- Därför är det viktigt att allmänheten har ett källkritiskt tänkande och att man alltid kontrollerar information från flera olika källor, säger Marcus Årskog, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).