Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Felaktiga inkassokrav för barnomsorg

Det som vi inte trodde skulle hända, hände igen. Under måndagen uppdagades att väldigt många felaktiga inkassokrav för barnomsorg hade skickats ut till vårdnadshavare även för februarimånad. Den som fått ett felaktigt krav bortse från kravet som ska dras tillbaka.

På måndagsmorgonen vände sig många föräldrar till kommunens Facebooksida och växel med frågor om inkassokrav för barnomsorg som av misstag skickats ut.

Vi är så ledsna att detta händer ytterligare en gång. Det är en fil som av misstag gått iväg, varför vet vi inte ännu. Vi eftersöker vad som har hänt. Alla som har fått ett inkassokrav på barnomsorgsfakturan för februarimånad kan slänga dessa. Det är en felaktighet och de skulle aldrig skickats ut, sa Ann-Sofie Laursén, barn- och elevregistrering under förmiddagen.

Vad var det som hände?

Om en faktura inte betalas i tid får du en påminnelse. Fakturan ska inte gå till inkasso innan dess. Men om fakturan ändå inte betalas så är det en funktion i systemet som exporterar de obetalda fakturorna i en fil som skickas till Intrum Justitia som i sin tur driver in pengarna.


Hässleholms kommun har använt samma funktion de senaste 15 åren utan några problem. Det var den 1 februari 2020 som felet skedde första gången. Då var det på grund av en felaktig inställning på beställningarna. Det saknades en 1:a för antal påminnelser som ska ha skett innan export. Detta justerades av leverantören som är Visma men trots det skedde samma fel igen den 1 mars och Visma undersöker nu hur det har kunnat ske och hur de säkerställer att det inte händer igen.


Vi ber om ursäkt till våra kunder för det som inträffat och den oro som detta har vållat. Vi håller kontakt med Intrum som har avslutat alla ärendena, strukit alla avgifter och skickar ut avslutsbrev till alla berörda. Ingenting kommer att finnas i offentliga register. Fakturorna ska som vanligt betalas till kommunen om det inte redan skett, säger Anders Ekström, redovisningschef.