Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Författarbesök Elisabeth Östnäs på stadsbiblioteket

Elisabeth Östnäs har sedan debuten med Feberflickan gett ut ett tiotal titlar, både ungdoms- och vuxenböcker och vunnit flera priser. Den 11 februari besöker hon stadsbiblioteket i Hässleholm och berättar om sitt författarskap och om sin senaste bok "Häxorna". Hon skriver vad som kan kallas historisk fantasy och som religionshistoriker har hon en rik kunskapskälla att ösa ur.

Fotograf Caroline Andersson

Religionshistoria

I sitt akademiska arbete har Elisabeth Östnäs intresserat sig för vikingatiden men i den senaste romanen är förföljelsen av häxor på 1700-talet i fokus. Elisabeth är noga med det journalistiska förarbetet inför sina romaner och använder tidstypiska detaljer vilket också är hennes kännetecken. Man är i den dragiga stugan med senaste huvudpersonen Isabells syster som örfilar sitt barn, för att det ska gråta av stryk i stället för av sorg.


En mångsidig författare

Ursinnig och vacker har den kallats, Elisabeth Östnäs senaste bok, Häxorna. Året är 1711 och Sverige befinner sig i krig. Som vanligt är det kvinnorna på hemmafronten som får sitta emellan och systrarna Isabella och Annis kämpar för sin överlevnad i den lilla byn Hällaby vid Ivösjön i Skåne. Vid den här tiden är kvinnor med läkekrafter och speciella förmågor som att se in i framtiden både avskydda och viktiga för gemene man. Man offrar till gudinnorna men tar nattvarden i kyrkan och tar gärna till en syndabock då byn drabbas av gemensamma olyckor som pesten.


Hennes intresse för folktro, där det andliga är lika närvarande som det jordiska, har legat grund för både hennes akademiska och skönlitterära skrivande. En period extraknäckte hon även som spåtant.


Men hon författar inte bara utan arbetar gärna med skrivandet i skolor och på skrivarkurser.


– Skrivandet utvecklar fantasi och empati, viktiga egenskaper hos alla människor. Men de är som muskler, man måste träna dem, säger författaren.

Mer information

Författarbesök - Elisabeth Östnäs
Stadsbiblioteket Hässleholm Kulturhus
Tisdag 11 februari kl 19.00
Entré 60 kr. Förköp Hässleholm Kulturhus Biljettkassa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.