Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2020-01-28 11.28

Vinnare av omsorgsnämndens kvalitetspris 2019

Varje år delar omsorgsnämnden ut 10 000 kronor till en medarbetare eller verksamhet inom omsorgsförvaltningen. Årets kvalitetspris tilldelas hemtjänsten i Sösdala, som under ett års tid arbetat med ett projekt för social samvaro, för att främja brukares hälsa samt minska upplevd ensamhet.

-Vi ser i vårt dagliga arbete att ensamheten hos brukare ökar. Många brukare uttrycker ett behov av att få träffa andra som är i en liknande situation samt känna delaktighet och gemenskap, säger undersköterskan Mia Davidsson, initiativtagare till projektet.

Vinnare av omsorgsnämndens kvalitetspris 2019; projekt social samvaro i hemtjänsten i Hästveda.

Vinnarna av omsorgsnämndens kvalitetspris 2019, Mia Davidsson och Helene Zettervall med enhetschef Johanna Falck, tillsammans med omsorgsnämndens ordförande Karin Axelsson och förvaltningschef Anneli Larsson.

Ökad känsla av livsglädje

Under ett års tid har hemtjänsten i Sösdala arbetat med ett projekt för att främja äldres hälsa samt minska känslan av ensamhet. Brukare som är beviljade insatsen social samvaro har haft möjlighet, genom skriftliga inbjudningar, att delta i olika aktiviteter. De brukare som deltar i aktiviteterna kallar sig för “Brukargänget”. Utbudet av aktiviteter har varit stort och varierat från våffelcafé, naturupplevelser i form av korvgrillning och möjlighet att åka häst och vagn till fotoutställning, pizzakväll samt att fira midsommar tillsammans.

 

-Idén är att brukaren själv kan välja vilka aktiviteter hen vill delta i, och även vara delaktig genom att komma men önskemål på aktiviteter. Vi vill se ett nytänkande kring insatsen social samvaro, vilket innebär att vi kan skräddarsy aktiviteter till brukarna, säger undersköterskan Helene Zettervall, initiativtagare till projektet.

 

Uppföljningen av projektet visar att de brukare som deltagit i aktiviteter upplever en ökad känsla av livsglädje samt en högre grad av välbefinnande. Flera brukare uppger att de känner längtan inför aktiviteterna samt har fått möjlighet att etablera nya kontakter och lära känna nya vänner.

 

-Vi vill ge alla möjligheten till en meningsfull vardag och hoppas genom det här projektet sätta en liten guldkant på tillvaron. Att få ha något att längta till och se fram emot tror vi kan öka livskvaliteten hos brukarna, säger Mia och Helene.

Stolta vinnare

Det var en rörd ordförande i omsorgsnämnden, Karin Axelsson, som läste upp motiveringen:

 

Projektet social samvaro hjälper brukaren att bryta isolering och ensamhet vilket ger ett ökat välbefinnande och en ökad livskvalitet. Hemtjänsten i Sösdala visar på viljan att förändra arbetssätt som gynnar både verksamhet och brukare. Ett nytänkande som ger minskade kostnader för verksamheten men framförallt en ökad livskvalitet för brukaren.

 

Det var glada och stolta undersköterskor från hemtjänsten i Sösdala som tog emot priset, en vacker blomsterbukett samt en prischeck på 10 000 kronor. Efter prisutdelningen bjöds det på kaffe och tårta.

Mer information

Omsorgsnämnden delar varje år ut ett kvalitetspris till en medarbetare eller verksamhet inom omsorgsförvaltningen. Syftet är att uppmärksamma goda insatser inom omsorgsarbetet i kommunen. Under 2019 har medarbetare inom omsorgsförvaltningen kunnat nominera en medarbetare eller verksamhet som bland annat representerar nytänkande och/eller förändringsbenägenhet eller som har implementerat nya arbetssätt under året.