Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2020-01-09 av Shadi Andersson

Tingatinga - färgstarka målningar från Tanzania

Fredagen den 17 januari kl. 10 inviger förskolebarn från Hässleholms kommun den nya utställningen i kulturhuset vid namn "Tingatinga - en färgsprakande utställning"

Naiviska målningar i intensiva färger

Tingatinga är en konstgenre i Tanzania med naivistiska målningar i klara och intensiva färger. Konstformen skapades av den tanzaniske konstnären Edward Saidi Tingatinga i slutet av 1960-talet då konstnären började måla med cykellack på masonitskivor.


Tingatinga dog 1972 men den konststil han gav upphov till har fortsatt spridas inom Tanzania och till delar av övriga Östafrika. Tingatingamålningar har traditionellt gjorts med flera lager av cykelfärg på masonitskivor, vilket ger glänsande, mättade färger. Motivvalet är ofta afrikanska vilda djur. Konsten är naiv, utan perspektiv och ofta humoristisk.


Innan sin död samlade Tingatinga en liten grupp från sin hemby som han undervisade och som sedan blev hans efterföljare och kärnan i det som idag är Tingatinga Arts Cooperative Society. Alla målningarna som är med på utställningen kommer från TACS.


Utställningen visas under perioden 17/1-15/2. För mer info och öppettider se www.hassleholmkulturhus.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Arr: Kultur Hässleholm och Tingatinga Arts Cooperative Society